dům

Nepodsklepený patrový dům obdélného protáhlého půdorysu, orientovaný přibližně severojižním směrem se nachází ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice, vpravo u komunikace ve směru na Verneřice. Přízemí domu je v plném rozsahu zděné z lomového kamene, patro je roubené. Průčelí obytného dílu, otočené k severu, architektonizuje vysazená kordónová římsa, vyskládaná z naplocho kladených cihel. Tento díl je v patře ze všech tří pohledových stran opláštěn prkenným bedněním, přičemž spáry mezi svisle přibíjenými prkny jsou kryty lištami. U zbylých dílů je roubení odkryté. Vstupní průčelí je obráceno k západu. V přízemí první dvě osy zleva (tj. os S) náležejí na výšku obdélným okenním otvorům světnice. Otvory vyplňují dřevěná dvoukřídlá čtyřtabulková okna, křídla členěna příčlemi v horní 1/3 výšky. Osazená jsou v líci. Okenní otvory jsou vespod opatřeny přímými hranolovými parapetními římsami. Třetí osu v přízemí zaujímá na výšku obdélný vstup do síně. Vstup vymezuje prosté kamenné ostění – překlad a stojky. Vyplněn je novými jednokřídlými dřevěnými palubkovými dveřmi. Napravo od vstupu se nachází malý na výšku obdélný okenní otvor, nesvětlující v síni schodiště do patra. Otvor je zamřížován dvojicí křížově propojených železných prutů. Vyplněno je dřevěným okénkem děleným do latinského kříže. Pátou osu (napravo od okénka) zaujímá na výšku obdélný vstup – do chléva - s trámovým překladem zapuštěným do zdiva. V hloubce vstupu je osazena novodobá válcovaná ocelová zárubeň. Na jižním konci pak chlév nesvětloval ještě malý pravoúhlý okenní otvor. V patře je vysazena na šíři síně a část komory pavlač vynášená trámovými krakorci. Součástí pavlače je čtveřice barokně profilovaných dřevěných sloupků. Sloupky vynášejí ližinu. Podélné zavětrování sloupků s ližinou obstarávají plátované pásky. Zábradlí pavlače je zhruba ze 2/3 (od severu) zabedněno krajinami. Světnicový díl v patře je opláštěn prkenným bedněním. Spáry mezi svisle přibíjená prkna kryjí laťkové lišty. Horní světnice je nasvětlena dvěma na výšku obdélnými okenními otvory, lemovanými dřevěnými šambránami. Dřevěná okna v nich jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, osazená v líci, ven otvíravá. Křídla jsou členěna vodorovnými příčlemi v horní 1/3. Napravo od nich se nachází na výšku obdélný vstup na pavlač a malý čtvercový okenní otvor. Dva identické okenní otvory nasvětlují komory zadního dílu. Všechna tři čtvercová okénka jsou zamřížována (mříž tvaru rovnoramenného kříže). Severní štítové průčelí je v přízemí i patře tříosé. Okenní otvory v přízemí jsou identická s okny 1. a 2. osy od S západního průčelí (vč. prostých hranolů parapetních říms a okenních výplní). Totéž platí pro okenní otvory patra. Patro je završeno vysokým trojúhelným štítem. Štít je pobit nakoso kladenými šedými eternitovými šablonami do obvodového rámu. Štít je opatřen čtveřicí okenních otvorů, rozmístěných ve dvou výškových úrovních – 2 a 2. V úrovni soklu jsou viditelné dva pravoúhlé větrací sklepní průduchy. Východní podélné průčelí je v severní části (světnice) dvouosé, okna přízemí i patra jsou stejná jako ostatní okna této části. V přízemí dále k jihu se nachází malý na výšku obdélný okenní otvor, větší na výšku obdélný okenní otvor (zamřížovaný) a zcela na jihu naležato obdélný okenní otvor s prostým kamenným ostěním s mříží. V patře dále k jihu od světnicového dílu jsou tři malé čtvercové okenní otvory s provlékanou mříží tvaru rovnoramenného kříže – okno síně, a okna zadních komor. Jižní štítové průčelí je v úrovni patra otevřeno dvojicí okenních otvorů. První z nich je malý čtvercový otvor nesvětlující JZ komoru (identický s okénky v patře západního průčelí vč. zamřížování). Druhý rozměrnější, rovněž však čtvercový, nesvětluje střední chodbu komorového dílu. I tento otvor je zamřížován. Na patro je nasazen bedněný trojúhelný štít. Spáry mezi svisle přibíjenými prkny kryjí subtilní lišty. Štít je otevřen čtyřmi malými kruhovými otvory ve dvou výškových úrovních – 2 a 2. Ve spodní úrovni je štít opatřen na výšku obdélným nakládacím otvorem, uzavřeným jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Dům kryje sedlová střecha s přesahem na západní straně, kryjícím pavlač a zápraží domu. Střešní krytinou jsou jemně zvlněné cementové tašky šedé barvy. Na štítových stranách jsou dřevěné závětrné lišty. Střechou prostupují dvě komínová tělesa (režná cihelná) – jeden na Z a druhý na V střešní rovině.