hasičská zbrojnice

Objekt historické hasičské zbrojnice se nachází v Rybniční ulici - severovýchodně od náměstí, v linii severního úseku městských hradeb. Dnešní podoba s věží a úpravou fasád pochází z roku 1911, ve hmotě však objekt může být starší (na katastrální mapě z roku 1887 je zachycen objekt v podstatě shodného půdorysu - kromě věže). Objekt je dvoupodlažní, postaven na obdélném půdorysu s hranolovou věží na západní straně. Zdivo je kamenné, nároží jsou armována mohutnými kvádry, pilastry, ostění oken a štíty jsou cihelné. Jižní (vstupní) průčelí člení pilastry s pásovou rustikou, pilastr vlevo od vstupu je v horní části zdoben reliéfem s hasičskou přilbou, sekyrkami a dubovými ratolestmi, na pravém pilastru výzdoba chybí. Větší část fasády je dnes bez omítky, je však patrné, že hladké byly pouze pilastry, sokl a římsa, plocha fasády byla tvořena hrubou omítkou. Patro je čtyřosé s okny v rytmu 2-2, okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, osazená v líci fasády, ven otevíravá. Vždy dvě okna mají společnou parapetní římsu. V přízemí je v šířce dvou os patra na levé straně vjezd do zbrojnice - široká dvoukřídlá dřevěná vrata rámové konstrukce s výplněmi z šikmo kladených palubek. V pravé ose je okno členěné poutcem v horní třetině na čtyři křídla, spodní křídla jsou dělená na dvě tabulky, okno je osazeno v líci, ven otevíravé, uvnitř zajištěno železnou mříží. Nad profilovanou hlavní římsou se v ose vstupu zvedá atikový nástavec s pilíři po obou stranách a mezi nimi se štítem. Ve štítu je nápis z plastických písmen "HASIČSKÁ ZBROJNICE", pod ním je zachován původní německý malovaný nápis "Feuerwehr-Gerätehaus". Zbývající průčelí jsou poměrně jednoduchá - východní průčelí má v dolním podlaží jeden a v horním pak dva okenní otvory, všechny zazděné, fasáda má hrubou omítku s hladkým lizénovým rámem a hladkými paspartami otvorů, stěna je ukončena lichoběžníkovým štítem. Severní stěna zbrojnice je členěná pouze drobnými větracími otvory a dvěma dvoukřídlými okénky, situovanými pod hlavní římsou, členění fasády bylo shodné jako na východním průčelí. Zbrojnice má sedlovou střechu s polovalbou na východní straně, krytinou jsou pálené drážkové tašky. Na západě vystupuje hranolová věž, k níž se budova zbrojnice napojuje stěnou se shodným členěním hladké a hrubé omítky jako průčelí východní a severní, vrcholící štítem. Stěny věže člení až do úrovně pod okny třetího podlaží věže pásová rustika. V jižní stěně věže je v prvním až třetím podlaží dřevěné šestitabulkové jednokřídlé okno v líci, s parapetní římsou, v horním podlaží pak malé čtvercové okénko. Podobná okna, avšak sdružená, jsou i v západní stěně. Poslední patro věže člení falešné hrázdění. Střecha věže je dlátková, na východní a západní straně střechy je vikýř. Střechu ukončují dvě makovice. Střešní krytina jsou maloformátové eternitové šablony. Interiér tvoří vždy jedna velká prostora, v přízemí i prvním patře plochostropá.