dům

Dům čp. 43 stojí v západní části ulice 1. máje, vedoucí z náměstí západním směrem. Jde o nárožní zděný patrový objekt na lichoběžníkovém půdorysu, s rizalitem ve střední části jižního průčelí a arkýřem v patře severovýchodního průčelí. Zasazen je do snižujícího se terénu, takže na severovýchodě má vysoký suterén. Fasády domu jsou bohatě architektonicky členěny. Výrazným svislým prvkem jsou průběžné polosloupky s ozdobnou patkou a hlavicí, oddělující jednotlivé části fasád. Orámování oken tvoří okosené šambrány, v horní části baldachýnového nebo segmentového tvaru, vesměs se štukovou výzdobou. Pod okny patra jsou navíc parapetní výplně, rovněž se štukovými reliéfy - podobně je proveden také arkýř. Vstup do domu má štukový portál se supraportou tvaru oslího hřbetu. Nad hlavní římsou je nízká atika, nad vstupním rizalitem a východním nárožím pak štít s okny a štukovou výzdobou. Střecha domu je sedlová, na východě je v ní zasazena dlátková věžička.