dům

Dům čp. 10 Českolipského Předměstí stojí východně a nedaleko od úštěckého náměstí, při hranici mezi Českolipským Předměstím a Vnitřním Městem, na severní straně ulice Polské lidové armády. Na západní straně domu ústí do ulice Polské lidové armády bezejmenná slepá ulička a na východní straně ulice Rybniční. Jedná se o volně stojící patrový částečně podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na k východu se svažujícím terénu na obdélném půdorysu (se dvěma přístavky na severní straně) pod valbovou mansardovou střechou krytou na koso kladenými čtvercovými osinkocementovými šablonami, původně červenými, nyní černě natřenými. Pásově bosovaná průčelí (mimo severní) mají krom korunní i kordonovou římsu a sokl (též bosovaný) mají nahoře zakončen profilací. Okna jsou dnes většinou jednoduchá (s dvojskly) dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková tmavočerveně natřená, osazená v líci fasády. Před nimi (zhruba do roku 2010) to byla okna dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá vnější čtyřtabulková asi ze začátku 20. století, vnitřní šestitabulková z doby stavby domu, bíle natřená. Okna patra mají profilované šambrány a podokenní římsy, pod nimi parapety s pravoúhle utvořenými čabrakami, nad nimi zprohýbané nadokenní profilované římsy nesené konzolami, mezi nimiž suprafenestry s převážně vegetabilními ornamenty. Okna v přízemí jsou bez šambrán, s jednoduchými podokenními římsami. Pouze na východním průčelí mají profilované šambrány nahoře ozdobené hlavními klenáky s vegetabilním ornamentem (který je i po jejich stranách), které podpírají kordonovou římsu, jejich profilované podokenní římsy jsou neseny dvojicemi kanelovaných konzol s trojicemi kapek. Zamřížovaná okna a dveře suterénu východního průčelí mají šambrány s obrysovou lištou. Hlavní jižní podélné průčelí je pětiosé, velmi mělkým rizalitem rozdělené na 2 + 1 + 2 osy, má zakulacená dovnitř odsazená nároží. Pouze ve 4. a 5. ose jsou nízká okénka suterénu. Ve 3. střední ose je v přízemí, mezi nárožními pilastry rizalitu, v hluboké nice hlavní vchod osazený dvoukřídlými dovnitř otvíravými levými svlakovými dveřmi (na vnější straně se šesti výplněmi) s nadsvětlíkem. Tento vchod má obdobnou šambránu jako okna v přízemí východního průčelí. Před vchodem betonem opravované pískovcové schody. Okno nad vchodem má čabraku v parapetu nahrazenu vpadlinou vyplněnou balustrádou. Mansarda průčelí má nad rizalitem zděný vikýř jehož zprohýbaná profilovaná římsa je nesena dvěma pilastry mezi nimiž je ve špaletě osazené půlkruhem zakončené trojkřídlé okno (dělené do “T”), po stranách má vikýř volutová křídla. Po stranách tohoto vikýře jsou další (mezi 1. a 2. osou průčelí a mezi 4. a 5. osou) vikýře - dřevěné oplechované omezující se pouze na okno (obdobná jako u zděného vikýře) s volutovými křidélky na stranách. Západní boční průčelí je čtyřosé, přičemž ve 3. a 4. ose v patře jsou okna slepá, v přízemí jsou okna osazena do špalet. Na severní straně je k němu přistavěna omítnutá poměrně tenká zeď s korunou krytou jednou řadou na plocho položených cihel, ve zdi branka s dveřmi. Východní boční průčelí je též čtyřosé, prodloužené v přízemí a suterénu o další dvě osy. Okno v 1. ose v přízemí je slepé a pod ním v suterénu okno chybí zcela. Přístavek má nad kordonovou římsou atiku, za níž je téměř plochá střecha se spádem k severu. Severní zadní dvorní průčelí je kromě korunní římsy zcela bez členění. Má k sobě přistavěny dva přístavky. Východní přízemní, pod výše popsanou střechou, má východní dvouosou stranu členěnu jako východní průčelí budovy, ostatní strany jsou bez členění a v líci fasády osazené okno je pouze na severní straně. Západní přístavek je patrový, má pultovou střechu dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Okna má jednokřídlá jednotabulová ve špaletách osazená, na západní straně jsou v jedné ose a na severní ve třech, východní strana je bez oken. Průčelí vlastní budovy má mezi přístavky v přízemí dveře a v patře tři okna (z nich to první je nad střechou východního přístavku) osazena v líci fasády. K domu patří zahrada na p. č. 527 památkově chráněná pouze jako součást MPR Úštěk, z východní strany je podepřena vysokou opěrnou zdí postavenou z pískovcových kvádrů, končící na severu pískovcovým schodištěm.