zemědělský dvůr Sechutice

1) obytné stavení čp. 14 2) stáje čp.20 3) stodola 4) obytné stavení čp. 21 5) chlévy 6) sýpka 7) studna 8) ohradní zeď 9) brána I 10) brána II. Velký hospodářský dvůr založený nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaným ve směru V-Z, situovaný v místech zaniklé obce. Jedná se o významnou součást souboru velkých hospodářských dvorů plaského kláštera. Obdélný dvůr obklopují zděné omítané stavby, celek je citlivě zakomponovaný do krajiny, původně z nároží diagonálně směřovaly cesty. Dvůr Sechutice vznikl původně jako středověká grangie cisterciáckého kláštera v Plasích. V době úpadku kláštera ho drželi světští majitelé: jednomu z Gryspeků sloužil dokonce za sídlo. Za třicetileté války byl dvůr vypleněn švédskými vojáky. Obnovený rozmach plaského konventu přinesl posléze roku 1699 také rozsáhlé přestavby sechutického dvora, které byly zahájeny ještě za působení opata Ondřeje Trojera a pokračovaly ještě za opata Evžena Tyttla. Objekty byly symetricky komponované po stranách velkého obdélného dvora, na západní straně dominuje objekt sýpky, východní stranu uzavírá obrovská stodola, na severní a jižní straně zrcadlové objekty s nárožními rozšířeními obsahující čeledníky, stáje a chlévy. Jako jeden z mála plaských dvorů Sechutice neměly velký výstavný obytný objekt.