kostel Nejsv. Trojice v Podskalí

Kostel má předchůdce v kostelíku sv. Ondřeje (nebo také sv. Antonína), vybudovaném v plavecké osadě Podskalí před založením Nového Města pražského na poč. 14. stol. Doložen až r. 1358. Dnes stojí výrazně pod úrovní přilehlé ulice. Kostel je jednolodní, s trojbokým závěrem, na východě. Na něj navazuje oktogonální sakristie (1781-82?), v záp. průčelí mohutná věž (1781-82) a po již. straně kaple Kalvárie (1751); k sev. průčelí připojené zádveří na kruchtu je mladší (1870-71). Vnější fasády mají prosté členění pilastry, obdélná okna se segmentovými záklenky rámují jednoduché pásové šambrány s uchy ve všech rozích a se zvýšeným překladem. Mohutná hranolová věž, se zaoblenými rohy po odsazení, vystupuje o patro nad korunní římsu. Nad sakristií je jehlancová, nad lodí sedlová střecha kryta prejzy, obohacená nad závěrem sanktusníkem. Ten pokrývá, stejně jako věž, báň. Presbyterium kostela není odlišeno triumfálním obloukem. Jednotlivá travé kostelní lodě jsou zaklenuta nepravou valenou klenbou, tvořenou dřevěnou omítanou konstrukcí. Na klenbě štuková zrcadla, v nichž se zachovala výmalba. Boční stěny rytmizují pilastry s glyfovanými hlavicemi, z nichž vybíhají pasy rozdělující „valenou“ klenbu. Mezipilastrové plochy prolamují vysoko posazená okna bez šambrán. Na západě kruchta, podklenuta plackou. Kaple Kalvarie má vysoce vzdutou plackovou klenbu s rokajovým dekorem a s lebkami na pilastrech. Sakristie sklenuta klášterní klenbou s podvěšenými čabrakami.