hospodářský dvůr

1) zámeček 2) chlévy I. 3) chlévy II. 4) hospodářský objekt Dvůr ležící 6 km východně od Manětína. Poprvé zmiňován r. 1193. Tehdy je poprvé uváděna tvrz, která zanikla po připojení k manětínskému panství v r. 1672. Na jejím místě byl později postaven hospodářský dvůr. Budovy hospodářského dvora obklopují ze tří stran velký obdélný prostor, kterému dominuje na severní straně patrová obytná stavba, rizalitově vystupující. Pravou i levou část hlavního křídla tvoří chlévy. Západní hospodářské křídlo navazuje v pravém úhlu na křídlo hlavní, je kratší. Pravé křídlo na protější straně tvoří podélné stodoly postavené po r. 1956 na místě starší stodoly, která vyhořela. 1) zámeček Dominanta hospod.dvora. Patrová obytná stavba, rizalitově vystupující. Příčně položená valbová střecha (krytá taškami bobrovkami) má v ose umístěnou diagonálně natočenou věžičku . V hlavním křídle střední část obytná, jednopatrová. Patrová část zděná, omítaná, v přízemí trojdílné okno, v patře dvě obdélná s plochými rámy, nároží armována, korunní římsa segmentovitě vyklenutá. 2) chlévy I. K levé straně pokračuje přízemní část se sedlovou střechou s eternitem, se dvěma nově proraženými okny a vchodem, za ním dvoutraktová dispozice, chodba valeně klenutá se stlačenými lunetami po levé i pravé straně valené klenby s pětibokými lunetam, Ve střeše vikýř a 2 výlez.okénka z každé strany, 2 komínová tělesa. Stropy do traverz. Uliční fasáda 6 okenních os (2 malá obdélná okénka,1 čtvercové větší, 3 malá obdélná, stejná jako první 2), dvorní fasáda 5 os (2 novodobá okna,vstup,malé okno,2 vstupy- první vstup probořen). 3) chlévy II. Pravou část hlavního křídla tvoří chlév se sedlovou střechou krytou eternitem, stropy do traverz.. Ve střeše vikýř a 2 výlezová okénka z každé strany, 1 komínové těleso. Uliční fasáda 6 os ( 2 okénka ,vstup 3 okénka ) dvorní fasáda 5 os( 2 vstupy,4 okénka). 4) hospodářský objekt Původně špýchar s kovárnou, přebudovaný na stodolu. Levé křídlo navazuje v pravém úhlu na křídlo hlavní, je kratší. Střecha valbová, eternitová. Ve střeše 3 vikýře, 2 komínová tělesa. Dvorní fasáda tříosá - 2 vstupy s velkými dřevěnými dvoukřídlými vraty, mezi vraty přístavek, dále male okénko. Boční uliční fasáda - 2 osá,-2 okénka, uliční fasáda 7 osá- vstup ,4 malá obdélná okénka,2 velká obdélná okna s mříží . Boční fasáda opět 2 osá-2 malá okénka .