pomník M. Jana Husa

Od níže položené silnice stoupající obcí zatáčkou, vede a stoupá přímo k soše cesta pro pěší přímo k pomníku, který stojí na zarovnaném terénu a je přístupný na kopci čelně po 9. širokých schodech. Před schodištěm jsou dvě lípy na každé straně přístupu ke schodišti. Pomník, je obehnaný pletivovým malým plotem s poli osazenými do kovových sloupků (110 cm) vysokých. Ohrazený prostor cca. 11 x 12 m má v koutech tři lípy, čelně vpravo vpředu čtvrtá chybí, ale zřejmě úmyslně. Po stranách samotného pomníku jsou čelně vlevo a čelně vpravo dvě thuje. Pomník je obehnaný pískovcovým obrubníkem, kdysi v ploše uvnitř osazený květinami. Základna pomníku je postavená na pískovcových. Od sochy je otevřený pohled do krajiny směrem na jih. Základna zakončená ustupující simou zvedá se kónicky pod historizující římsu, zdola – stoupající sima, pásek, deska se zdola vpadlým přesahem, pásek a podvalek s tenkou deskou nahoře. Vyduti segmenty ze stran stoupají kónicky pod římsu. Na čelní straně podstavce je vysazený profilovaný rám s předsazenými rohy a v nich vystouplým kroužkem. Ve vpadlé ploše rámu je vystouplý nápis velkým písmem: MISTŘE VELEBNÝ! TVÝM ŽIVÝM POMNÍKEM KEŽ JE NÁROD CELÝ. Zezadu vhloubený nápis ve střední části podstavce: NEJSVĚTĚJŠÍMU Z ČESKÝCH MUČEDNÍKŮ OBČANSTVO VOJICKÉ. DNE 7. ČERVNA 1897. Podstavec sochy je symetricky řešený ze všech stran stejně. Na nástavci pilířů sochy, nahoru kónickém, čtyřcípém je nad deskou dole vyžlabení, nad kterým kónicky nahoru stoupá horní část pilíře. V čelní straně horní části pilíře je vystouplý nápis velkým písmem: PRAVDA VÍTĚZÍ. Nad nápisem plastický kalich. V horní části pilířů je vystouplý pásek a nad ním historizující římsa. Zdola: Pásek, podvalek, pásek, deska, pásek a stoupající sima s tenkou deskou nahoře. Socha Mistra Jana je přibližně v životní velikosti, v levé ruce drží rozevřenou bibli, pravou ruku pozvedá vpřed a vzhůru a sám se dívá hlavou natočenou k levé ruce, vzhůru. Pravou nohu povykročenou, oblečen v plášť a hlavu prostovlasou s vousy. V obrubnících před sochou na zemi jsou čelně vlevo a vpravo osazené lampy večerního slavnostního osvětlení. Od sochy je otevřený pohled do krajiny směrem na jih. Po stranách, ale vně oplocení sochy jsou čelně vlevo a čelně vpravo kovové lampy s kruhovými zářiči na večerní osvětlení nejbližšího okolí sochy.