park na Karlově náměstí

Park tvoří jeden kompoziční celek, přestože je rozdělen dvěma příčnými, v současnosti velmi frekventovanými dopravními tahy. Podélně prochází středem parku hlavní průhled na ose sever-jih. Koncovku osy tvoří v severní části pomník V. Hálka s fontánkou, na jižním konci umístěn pomník B. Roezla. Průhledy jsou rámovány kulisami vzrostlých stromů, travnaté plochy uprostřed parku se díky modelaci terénu (zdvižená terénní vlna a zapuštění parkových cest do terénu) rozprostírají podél hlavní průhledové osy od jednoho okrasného kruhového bazénu ke druhému bez přerušení. Vanovitá modelace terénu, typická pro tvorbu F. Thomayera se uplatňuje v celém prostoru parku a klidové plochy jsou tak s pomocí výsadeb keřů na zvýšených okrajích odděleny od rušných ulic. Ve střední části parku byl do volně, v intencích krajinářského historismu, kompomovaného parku vložen pravidelný klasicizující parterový útvar s bohatým květinovým dekorem. V jižní části parku uplatnil Thomayer svůj charakteristický motiv osmy(mašle), kterou v půdorysu kreslí cestní okruh. Situování kruhových bazénu,využitých Thomayerem v místě křížení cestních okruhů v jižní části i v centru parteru střední části parku,stanovil již B.Wünscher. Severní část byla rehabilitována roku 1998, prostranství u kašny sv. Josefa bylo zadlážděno, kolem pomníku V. Hálka byla realizována kruhová komunikace a výsadba půlkruhu jerlínů.