palác Schirdingovský (Kaňkův dům)

Nárožní dvoupatrový palác s půdorysem do tvaru písmene "L" s vnitřním dvorem. Do Národní třídy jedenáctiosá fasáda s průchodem přízemím, ukončená reprezentačním tympanonem. Palác je půdorysně předsunut do chodníku Národní třídy. Do Národní třídy v parteru replika původního vzhledu palácové fasády. Do Mikulandské ulice šestiosé průčelí s trojúhelným štítem, vjezd do dvora. Uliční fasády s bohatou štukovou výzdobou, dvorní novodobě upravené. Křídlo při Národní má do dvora prosklený novotvar pavlače. V letech 1994 - 1995 po demolici dvorních staveb vznikla dekonstruktivistická novostavba dvorní jižní budovy. Novostavba slouží částečně administrativním potřebám, od 4 NP do 6 NP ubytovací garsoniery. Prosklená barevná fasáda novostavby s plochou střechou, šikmé stěny. Ve dvoře vzrostlý strom. V průchodu při Národní je umístěna pamětní deska na události 17. listopadu 1989.