tvrz

Netunická tvrz je dvoukřídlé jednopatrové stavení s průjezdem v jižní části kratšího křídla. Budova tvrze se nachází v bývalém poplužním dvoře na okraji obce, vedle rybníka, který byl zřejmě součástí opevnění. Stavba ze smíšeného zdiva (kámen a cihly) ve tvaru písmene "L". (Původně měla tvrz dispozici tvaru písmene U, jižní křídlo bylo nejpozději na poč. 19. stol. odstraněno). Střecha obou traktů sedlová s pálenou krytinou (dnes částečně vyspravena novými majiteli). V kratším křídle směrem do dvora se nachází polokruhový průjezd. Odtud je vstup do prostor bývalého schodiště do patra, které bylo upraveno na sýpku. Proto byl vystavěn nový vstup (venkovní otevřené schodiště) vedle průjezdu. Toto je dnes silně narušeno povětrnostními vlivy. Na této straně tvrze se na fasádě dochovala psaníčková sgrafitová výzdoba. V přízemí se průjezdem vstupuje do místností s valenými renesančními klenbami s výsečemi. V prostoru delšího křídla místnost s plackovou klenbou. V objektu jsou zazděna okna různých velikostí s kamenným ostěním. Zdivo tvrze narušeno nevhodně nástřešáky elektrického vedení. V interiéru jsou zčásti dochovány valené renesanční klenby s hřebínky, východní část má plackovou klenbu z doby úpravy na sýpku koncem 18. stol. Patro má vybourané příčky. Velká zazděná okna mají zachována kamenná ostění. Interiér: V průjezdu je po levé straně portál, kterým se přichází ke třem valeně zaklenutým místnostem. Z tohoto prostoru přízemí vedly původně schody do patra, nahrazené později novým schodištěm přiléhajícím zvenčí k budově tvrze na jihozápadě. Zbylé prostory přízemí byly zcela přestavěny a totéž platí o místnostech v patře, kde při adaptaci tvrze na sýpku došlo k vybourání příček. Tehdy byla také zazděna či zmenšena většina oken s pískovcovými renesančními ostěními.