dům U Virgiliusů

Dům zmíněn již ve 14. stol., dochovány gotické sklepy a fragmenty zdí. V 18. stol.(1725) byl dům barokně přestavěn, klasicistní přestavba z počátku 19. stol. není plánově doložena (patrně schodišťový risalit do dvora, změna dispozice přízemí a 1. patra., nástavba 2. patra). V r.1881 úprava schodiště, v r.1932 neoklasicistní úprava uliční fasády (stav. Belada). Řadový 3-podlažní dům s průjezdem do dvora, částečně podsklepený, se sedlovou střechou. Ul. fasáda 4-osá, členěná parapetním pásem nad 1. NP zdůrazněným římsami, hladké liseny mělkých rizalitů v bočních okenních osách a střední kanelované liseny nesou profilovanou korunní římsu s hladkým vlysem. Jednoduchá dvorní fasáda členěna schodišťovým risalitem s valbovou střechou. Z průjezdu se vstupuje v zadní části na vřetenovité schodiště a do dvora. Přízemí zaklenuté, patra jsou plochostropá. V severozápadním rohu dvorku byl v r. 1870 postaven přízemní dílenský objekt (zlatnická dílna, stav. Michna)) s pultovou střechou, podkroví přístupno venkovními schody.