fara

Zbytky gotické fary z poč.14. stol. jsou posud v přízemí vých. křídla a ve sklepích záp. křídla. Fara byla upravována v 16. stol., renesanční je dodnes dispozice záp. křídla v přízemí a 1. p. a některé hřebínkové klenby v přízemí ve vých. křídle. Dnešní podobu získala fara rozsáhlou barokní přestavbou před r. 1768. Půdorys budovy je nepravidelný. Záp. dvoupatrová trojkřídlá budova ve tvaru U navazuje na sakristii kostela sv. Vojtěcha, je krytá valbovými střechami; na ní na V připojeno nárožní příčné křídlo, kryté rovněž valbovou střechou. Budova je částečně podsklepena dvěma menšími gotickými sklepy. Z křídlo je v přízemí klenuté. Vých. křídlo je dvoutraktové, s dochovanou gotickou dispozicí a zdivem. V interieru monumentálně řešená hala s trojramenným schodištěm, která patří k nejvýznamnějším barokně-klasicistním prostorům v Praze. Má původní kované zábradlí, zděný parapet s vázami a postavami puttů z dílny I.F.Platzera, stěny vyzdobeny iluzivní nástěnnou malbou. V patře je velký sál s pův. kachlovými kamny a parketami. Jeho stěny a stěny dalších salónků mají iluzivními výzdobu stěn. V místnostech jsou původní barokní dveře a parketové podlahy. Na faru navazuje zvýšená, ohradní zdí vymezená zahrada. Ta je zmiňována již v 15.stol. Fara se do ní otevírá drobnou salou terrenou.