tvrz

1) Budova čp. 50 2) Obytný dům čp. 2 Gotická tvrz s pozdějšími úpravami leží východním směrem od návsi. Z gotické tvrze zachována dvoupatrová mohutná věžovitá stavba (palác), vyzděná z lomového kamene, nad téměř čtvercovým půdorysem. Ze západu a jihu přiléhají mladší jednopatrové přístavky vyzděné z omítaného smíšeného zdiva, nad podélnými obdélnými půdorysy při obvodových zdí věže. Tvrz v Dolanech vznikla zřejmě na konci 14. stol., po opuštění blízkého hrádku Komošín jenž obývali páni z Rýzmberka do pol. 13. stol. Jádrem tvrze je gotický věžový palác který byl původně obehnán kamennou hradbou doplněnou širokým vodním příkopem. Příkop byl napuštěn vodou ještě v první pol. 19. stol. Při pozdně gotické úpravě byl mezi obvodovou hradbu a Z stěnu tvrze vložen objekt neznámého rozsahu, který nechal při SZ nároží volný prostor vstupu. Z renesanční etapy pochází valená klenba ve druhém podlaží a klenby s hřebínky ve třech místnostech přízemí (západní) dostavby. Upravena byla brána v SZ části ohrazení, vstupní průjezd byl asi již tehdy zakomponován do interiéru objektu. Tehdy patrně byla v JV části hradby vystavěna okrouhlá bašta. Fasádu tvrze zdobila sgrafita. Na poč.18. stol., po příchodu jezuitů, raně barokní přestavba - schodišťový přístavek v koutě nádvoří při SZ nároží paláce; patro západního objektu přestavěno a vybaveno malovanými trámovými stropy, sedlovou střechu nahradila pultová. Zastřešení paláce neznáme. Přístavba na jižní straně paláce překročila hranici středověké hradby a přiložila k němu nové dvoupodlažní křídlo, na východě založené na pozůstatcích okrouhlé renesanční bašty. Byly sjednoceny fasády a přes příkop postaven klenutý mostek.