zemská porodnice

Volně stojící dvou- až třípatrová monumentální budova se dvěma bočními křídly a dvěma dvorními rizality a se středním a dvěma postranními rizality členícími východní uliční průčelí. K severnímu křídlu budovy přiléhá novější zastavba. Bosovaná přízemní soklová část stavby je prolomena pravoúhlými okenními otvory s ústupkovými šambránami a uprostřed hlavního uličního průčelí edikulovým portálem tvořeným pravo´úhlým vstupem s šambránou flankovaným dvěma polosloupy na pilastrech nesoucími římsové kladí s pásem zubořezu. Průčelí v patrech s pásovou rustikou člení horizontálně vyložená profilovaná kordonová římsa oddělující přízemí od vyšších podlaží a dvě parapetní římsy a vertikálně postranní rizality s nárožní bosáží a střední rizalit rytmizovaný pilastry s korintskými hlavicemi. Pravoúhlé okenní otvory 1. patra posazené na průběžné profilované parapetní římse jsou opatřeny lištovými šambránami s ušima, nad nimiž se nachází trojúhelníkové frontony. Okenní otvory 2. patra jsou řešeny obdobně, pouze namísto frontonů se nad nimi nachází rovné úseky profilované návojové římsy. Pod průběžnou parapetní římsou oken 1. patra středního rizalitu se nachází balustrové parapetní výplně. Průčelí budovy jsou završena vyloženou profilovanou konzolovou korunní římsou, pod níž je veden zdvojený pás zubořezu. Ve střední části průčelí je budova zvýšena o 3. patro v šíři 11 os, nástavba je rovněž završena vyloženou profilovanou korunní římsou, na níž je nad středním rizalitem vztyčena nízká atika. Budova je kryta nízkou valbovou střechou.