hospoda U kaštanu

Objekt vznikl v souvislosti s barokní obnovou břevnovského kláštera. Na počátku 19. století přestavěn klasicistně do dnešní podoby. Umístění při Strahovské bráně z něj učinilo vyhledávaný hostinec a noclehárnu, fungující do 50. let 20. století. Obdélná patrová dispozice, původně hlavní průčelí o devíti osách, po ubourání třetiny budovy v r. 1955 z důvodu rozšiřování komunikace Bělohorská, šestiosé. Levou část tvoří předstupující rizalit, v něm prolomen půlkruhově zakončený vstupní portál, přízemní část zdobena rustikou. Patro rizalitu tvoří obdélná šestitabulková okna s profilovanými šambránami, mezi ně vloženy toskánské pilastry. Průčelí završeno mohutným trojúhelným tympanonem s nápisem KAŠTAN. Při pravé straně je situován obdélný přístavek, krytý zvalbenou střechou. Přístup je tvořen jednoramenným schodištěm (10 stupňů), které je napojeno na ohradní kamennou zídku, lemující sezonní zahrádku. Severní průčelí členěno jednoduše okenními osami. Ve střední části západního průčelí pavlač. Před Z průčelím upravený terén se schodištěm a lavičkami. Na jižním průčelí nápisová deska s textem: "V tomto domě byla dne 7.dubna založena Českoslovanská sociálně demokratická strana." Na střeše obnovena původní krytina, pálená tašková (bobrovky). Ve střeše byla novodobě proražena pultová vikýřová okna. Interiéry byly novodobě upraveny, v suterénu zřízena vinárna, dochovaly se klenby v přízemí (valené s lunetami). V patře je kulturní sál. Podkroví bylo upraveno pro ateliérové účely.