kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava se nachází v jádru obce Radošov, na mírně vyvýšené terase nedaleko dřevěného mostu přes Ohři. Jedná se o jednolodní neorientovaný barokní kostel přestavěný v 19. století. Vzhledem ke středověkému stáří sídla a sporadickým písemným pramenů lze předpokládat v místě současného kostela středověký kostel. Po provedení místního šetření jsme toho názoru, že se spíše jedná o barokní novostavbu (provázané základové zdivo apod.) na místě kostela staršího. Jedná se o jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem a věží na jihovýchodě. Věž je hranolová ukončená kombinovanou střechou (jehlancová střecha a báň ve spodní části). Nad lodí je střecha sedlová, nad presbytářem zvalbená, krytá falcovaným plechem. U severní strany je přízemní sakristie s pultovou střechou. Okenní otvory jsou zakončeny vždy půlkruhovými záklenky. Výplně tvoří v lodi a v presbytáři vitráže, na věži žaluziová okna. Vnější vzhled kostela pochází z poslední klasicistní úpravy z poloviny 19. století. Tvořena je odskočenými lizénovými rámci. Vstup do kostela je umístěn v podvěží a orámován je edikulovým portálem po stranách se sloupy a završeným trojúhelným tympanonem. Presbytář kostela je zaklenut plackovou klenbou na koutových polopilířích, v lodi je štukový strop na rákosovém podhledu, boční stěny lodi jsou členěny jónskými pilastry s iluzivním mramorováním. Krov kostela je z tesaných trámů a typologicky se jedná o ležatou stolici. Trámy krovu jsou opatřeny tesařskými značkami.