společenský dům spolkový dům Typografická beseda

Bývalý Spolkový dům Typografická beseda stojí na místě domu, který byl zbourán v r.1894. Řadový čtyřpatrový dům o čtyřech křídlech, svírajících úzký obdélný dvůr. Přední uliční křídlo má průčelí, členěné v přízemí obdélnými, půlkruhově zakončenými výkladci. Na nárožích jsou umístěny mělké dvouosé rizality. Střední část v patře je prolomena obdélnými, pravoúhle zakončenými okenními osami, lemovanými šambranami, završenými segmentovými frontony. Okna jsou osazena do půlkruhových slepých arkád, držených představenými sloupy. Fasádě předstupuje balkon na krakorcích s balustrovým zábradlím. V ose průčelí je balkon půlkruhově vyklenut. 2. patro je členěno obdélnými okenními osami, završenými trojúhelnými frontony. Okna 3. patra jsou završena průběžnou římsou. Nad okny nápis TYPOGRAFICKÁ BESEDA. Nad ním korunní konzolová římsa a atika. Dvorní fasáda uličního křídla je v přízemí členěna pásovou rustikou, v patrech hladká. V zadní části se nachází obdélné křídlo, v němž je situován reprezentativní sál Typografické besedy. Jeho exteriér, směřující do dvora opět členěn pásovou rustikou. Sál je obdélný, plochostropý, stěny lemují pilastry se zalomenými hlavicemi. Ty podpírají kladí, zdobené zubořezem. Jedná se o nejvýznamnější prostoru dispozice. V interiérech dochováno rovněž schodiště s litinovou mříží, vstupní chodba, klenutá styčnými výsečemi na svazkových pilastrech, v ní nápisová deska s historickými údaji s Typogr. besedě.