tvrz
Cheb
Okrouhlá
Okrouhlá u Chebu
tvrz
gotika; historismus

anotace

Jedno z mála v kraji dochovaných venkovských sídel s hospodářským zázemím, jehož počátky sahají až do 14. století. Původně gotická věžovitá tvrz byla na konci 19. století přestavěná architektem Haberzettlem na romantický zámeček.

dějiny

Významná ukázka v dnes již vzácné úplnosti dochovaného sídla s hospodářským zázemím. Patřilo přední chebské rodině a dokládá postupný vývoj od středověku po konec 19. století. Mimořádný význam má dochovaná středověká tvrz, komplex novověkého dvora i úpravy provedené významným architektem Haberzettlem. Areál má rovněž vysokou urbanistickou hodnotu v rámci obce a tvoří její pohledovou dominantu.

stav zachování památkové hodnoty

2015: Budova tvrze v dlouhodobé rekonstrukci. Funkční stav objektů hospodářského dvora zajišťován pouze nejnutnější údržbou.

popis

Areál tvoří budova tvrze na západní straně a hospodářské budovy s obytným stavením, seskupené kolem tří stran obdélného dvora. Pro všechny budovy hospodářského dvora, kromě obytného stavení, jsou příznačné široce přesahující kraje střech s vyřezávanými trámy.

• 101935 - tvrz »

- kulturní památka
    - prohlášeno kulturní památkou Ministerstvem kultury

• Kód CZ 11324, Okrouhlá, ves, Okrouhlá u Chebu, Cheb, Karlovarský kraj

stavitel: Haberzettl Carl

Využití

• Bývalá tvrz bez využití. Obytná budova upravena k bydlení, hospodářské budovy slouží zemědělským potřebám.