hřbitovní kostel Zvěstování Panny Marie

Kostelní areál stojí na východním okraji městečka, v mírně vyvýšené poloze, výrazně se uplatňuje při dálkových pohledech ze všech stran. Objekt je založený zhruba uprostřed vodorovné a zatravněné plochy hřbitova. Cesta od západního portálu lodi k bráně je zpevněná valouny a lemovaná keři. V areálu hřbitova se nachází několik okrasných stromů. Na západní straně při ohradní zdi je několik starších jírovců maďalů. Od brány vede k náměstí (západu) přímá asfaltová cesta obestavěná rodinnými domky. Před jižní hřbitovní zdí stojí ještě několik objektů. Severně od hřbitova je pole a východě louka. Od areálu terén klesá k jihu a mírně k východu, na sever a západ zhruba vodorovný. Podélná osa kostela probíhá téměř přesně ve směru V–Z; presbytář je připojený k lodi na východní straně. Loď má charakter trojlodní baziliky. Hlavní loď je širší a vyšší než stejně dlouhé lodi boční; boční lodi jsou výškově rozděleny na 2 podlaží. V úrovni 1. patra se nacházejí průběžné empory. Z bočních lodí se v exteriéru uplatňují pouze podélná průčelí. O málo užší presbytář má krátké příčně obdélné pole a trojboký závěr (jeví se jako 3 strany pravidelného šestiúhelníka). Výška presbytáře je stejná jako u hlavní lodi. Do obou západních nároží trojlodí jsou vloženy věže; svým čtvercovým půdorysem částečně zasahují do hmoty hlavní lodi. Fasády věží jsou zvýrazněny na podélných stranách i západním průčelí jako ploché rizality (vzniklé jen ústupky pilastrů). Po jižním boku presbytáře je cca čtvercová kaple s oratoří v patře. Jižní stěna plynule navazuje na obvodovou stěnu boční lodi a výškově je s ní také sjednocena. JV nároží je lehce zaoblené. Po severním boku presbytáře je dispozičně stejná sakristie a oratoř nad ní. Areál spoludotváří márnice a ohradní zeď s dvěmi výklenkovými kaplemi a bránou.