banka - býv. Hypoteční banka

Soliterně stojící monumentální architektonický celek připojený na obou stranách k sousedním domům jednotně komponovanými klenutými branami. Stylově vytříbená neorenesanční fasáda je symetricky řešená, střední partie s reprezentativním vstupem ve tvaru triumfálního oblouku a předloženým schodištěm je zdůrazněna převýšeným rizalitem. Průčelí je bohatě zdobeno kamennými kompozičními prvky, hlubokou bosáží, profilovanými římsami a parapety, kovovými reliéfy představujícími vývoj mincovnictví. Fasáda je ukončena vysokou kuželkovou atikou se štítem a dvěma válcovitými pavilonovými střešními nástavci. V ústředním prostoru zvýšeného přízemí klenutého křížovou a valenou klenbou s výsečemi je umístěna někdejší odbavovací hala. Schodišťový prostor patří k nejreprezentativnějším v budově: dvojice sloupů s mramorovými dříky na podestách, kombinované kovové zábradlí a štuková balustráda, malovaná klenba s krajinářskými štítky, plasticky bohatě členěná stěna. Kromě něho má budova ještě dvě postranní schodiště. Interier kompletně přestavěn na luxusní hotel. /podle UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998/