rozhledna zv. Kratochvílova

Roudnická rozhledna je postavena jižně od historického jádra města, v prostoru veřejného parku na terénní hraně, kterou se podřipská rovina láme do svahu k řece Labi. Přístup k rozhledně je již při její výstavbě zřízenou pěšinou Na Honzačce vycházející z Riegrovy ulice, kde navazuje na průchod z Karlova náměstí domem čp. 20 a jeho dvorem. Jedná se o samostatně stojící subtilní stavbu postavenou na západním kraji mohutného podstavce, tvořeného suterénním objektem z režného cihelného zdivá obdélného půdorysu pod rovnou střechou - terasou. Samotná patrová rozhledna kruhového půdorysu je železobetonové skeletové monolitické konstrukce se středním nosným sloupem a osmi pilíři na obvodu. V patře je umístěna vyhlídka pod kruhovou plochou střechou s plným železobetonovým zábradlím, na němž je připevněna deska s v reliéfů provedenými informacemi, co je příslušným směrem k vidění. Deska je dnes z plastu napodobující bronz. Přístup na vyhlídku je po pravotočivém vřetenovém schodišti, obtáčející střední sloup, s plným železobetonovým zábradlím nahoře opatřeným madlem z šedě natřené ocelové trubky. Na severní straně rozhledny — v místě příchodu k rozhledně od centra - je v přízemí umístěna pamětní deska z umělého kamene. Na její vnější straně je pobronzovaný reliéf s podobiznou Václava Kratochvíla a textem: VÁCLAV KRATOCHVÍL vůdce a buditel podřipského lidu první předseda Rolnické Záložny Podřipské v Roudnici n/L Na vnitřní straně desky - směrem ke schodišti - jsou vyryty dva texty o výstavbě a autorovi rozhledny: České veřejnosti zbudovala Rolnická Záložna Podřipská v Roudnici n I L v šedesátém roce svého trvání Navrhl architekt Ing. Dr. Ot. Štěpánek v Praze Provedli stavitelé A. Hádl a Fr. Hájek v Roudnici n. L. Podlaha vlastní vyhlídky a schodišťové stupně na ni vedoucí jsou z terazza, podlaha terasy je dnes z betonové mazaniny. Na západní straně rozhledny je schodiště vyrovnávající rozdíl v úrovni terénu na jižní (přízemí) a severní (suterén) straně. Ze severní stany jsou přístupné skladovací prostory pod vlastní rozhlednou i pod terasou.