fara

Nejstarší zmínky o zástavbě jsou ze 14. stol., barokní fara klasicistně přestavěna (1884), v r.1893 objekt zbořen a v r.1894 nahrazen novostavbou ve stylu české neorenesance podle plánu A.Wiehla (fasáda) a stav. Bulíře (půdorys). Kartony ke sgrafitovým malbám s postavami českých patronů dle návrhu A. Wiehla dodal C. Klouček, provedl L. Novák a K. V. Mašek, který vytvořil i nástropní dekorativní malby sálů ve 2. NP. V r. 1990 proběhla generální oprava fasád. Jedná se o třípodlažní řadový objekt se sedlovou střechou umístěný v těsné blízkosti kostela sv. Petra na Poříčí. Uliční fasáda z režného zdiva s výraznými stavebními detaily je 5-osá. Středová osa je zdůrazněna pískovcovým portálem zaklenutým archivoltou nesoucí ve 2. NP balkon. Nadsvětlík vstupních dveží je zdobený sklomalbou postavy sv. Petra. Horizontálně je fasáda členěna parapetními římsami a pásem sgrafita. Obdélná okna jsou ve 2. NP provedena s kamenným ostěním, nosníky i příčníky. Průčelí uzavírá výrazná lunetová římsa zdobená sgrafitem s postavami světců, která nese sloupkovou atiku završenou 3 segmentovými štítky s vázami. Mezi okny zvýšeného přízemí jsou vsazeny heraldické znaky křižovníků a Nového Města pražského. Nad vstupem na balkón je osazen datovací medailón : ANNO 1893. Dvorní fasáda výrazným schodištním risalitem je hladká, v přízemí je naznačena pásová bosáž.