Ministerstvo železnic / Ústřední výbor KSČ / Ministerstvo dopravy

Monumentální samostatně stojící kamenný blok je součástí výstavby významných veřejných budov na bývalém Petrském nábřeží, regulovaném ve 20.letech 20.století. Je dílem Wagnerova žáka Antonína Engela, realizovaným v letech 1922-33. Střídmě pojatá neoklasicistní stavba je komponovaná symetricky řazenými vysokými kamennými pilastry, jejichž hmotu vyvažují horizontály říms. Hlavnímu průčelí, obrácenému k Vltavě, dominuje převýšený šestipatrový blok ústředních křídel, sevřený mezi předstupující rizaliy třípatrových bočních křídel. Atika rizalitů vrcholí čtyřmi Mařatkovými alegorickými pískovcovými sochami Textilnictví, Obilnictví, Hutnictví, Hornictví, dvěma Pekárkovými symbolickými sousošími a dvěma sousošími Ladislava Kofránka. Nároží jsou kryta čtyřmi mohutnými plastikami orlů, střední část střechy je v rozích završena čtyřmi okřídlenými koly. Budova má protáhlý obdélný půdorys se třemi vnitřními dvory. Ústředním a zároveň nejreprezentativnějším prostorem je vestibul odstupněný schodištěm. Hala, členěná svazkovými pilíři, je shora nepřímo osvětlena matně proskleným kazetovým stropem, uplatňuje kombinaci ušlechtilých materiálů šedého kamene, zlatavé mosaze a bílého mramoru.