městský dům

Řadový, dvoupatrový dům s dvorním křídlem postavený v 1.pol.19.stol. na základech středověkého domu a v mezích staré parcelace. Dům byl realizován jako klasicistní novostavba v r.1843 podle návrhu stavitele Vojtěcha Gudera. Podle plánů z r.1890 byly provedeny dřevěné výkladce po pravé straně domovních vrat. V r.1993 proběhly úpravy pravé i levé části přízemí a suterénu. Objekt sestává z průčelní dvoutraktové budovy a kolmo navazujícího dvorního křídla. Uliční fasáda je 9-osá, na střední ose průjezd na šířku domu, do ulice uzavřený masivními dřevěnými dvoukřídlými kazetovými vraty, zaklenutý dvěma poli zrcadlové klenby. Prostory po stranách jsou zaklenuty segmentově. Přízemí uliční fasády je členěno bosáží. Nalevo od průjezdu jsou 4 okna a výkladec, další původní dřevěné výkladce se schránami na rolety jsou napravo (dnešní pizzerie, dveře středního výkladce novodobé). Okna 1.a 2.patra 6-tabulková, osazená v líci fasády, v 1.p. s rovnými nadoken.římsami, ve 2.p. rámované profil.šambránami a vystupujícím klenákem uprostřed. Dvorní křídlo má v 1.a 2.p. pavlače na zděných konzolách s litinovým zábradlím, dvorní fasády jsou hladké. Ve V štítu dělová koule a deska s letopočtem 1848. Střecha domu je sedlová, sklepy ještě gotické s cihlovými i kamnennými valenými klenbami. Na střeše realizována novodobá vestavba s vikýři ve všech okenních osách.