činžovní dům

Neorenesanční nárožní čtypodlažní objekt v pohledově exponované poloze, postavený na půdorysu ve tvaru L a tvořený dvěma křídly a dvorem s kočárovnou. Dům byl vybudován v letech 1881 - 1882 stavitelem B.Barochem, v r.1887 byla postavena kočárovna a konírna stavitelem L.Krausem. Obě horizontálně členěné průčelí se stýkají dvouosými nárožními rizality, nad nimiž je z obou stran pás atiky a akroteriemi na krajních pilířcích a štítkem pod vějířovým frontonem uprostřed. Bohatě zdobená fasáda do ul.Bolzanovy je 11-osá včetně rizalitu, do ul.U Bulhara 9-osá, shodně řešená. Fasády jsou do úrovně 2.NP bosované, horní patra plasticky členěná pouze pilastry a šambránami a suprafenestrami. Výraznější jsou římsy nad 1. a 2.NP a zejména korunní římsa nad 4.NP, bohatě plasticky pojednaná, se štukovými motivy. Půdní polopatro se pod římsou otevírá do fasády nízkými obdélnými okénky, doplněnými v pásu prvky žens.hlav a reliéfními festony. Dům je zastřešen sedlovou střechou na původní konstrukci krovu s vloženými prolamovanými cihelnými příčkami v prostoru půdy. Zvýšené přízemí nad polosuteréními okny se do ul.Bolzanovy otevírá edikulovým portálem, lemovaným dekor.výplněmi v pompejském stylu, nesoucí letopočet 1882. V interiéru monumentální řešení trojlodního vestibulu se středním (pokrač.) průjezdem a podélnými schodišť.rameny, vedoucí ke zvýš.podestě. Pasy zrcadlových kleneb na kamených pilířích, jejich pasy i dříky pilastrů i výplně stěn jsou opět pokryty bohatým štukem v pompejském stylu. Prostory přízemí sklenuty elipticky, s lunetami. Dochována pův.dřevěná vrata do dvora, na podestách schodiště původní dlažba (imitace mramoru s geom.vzory), pův.deštění oken.špalet, pův.dveře do bytů a částečně i okna a okenní mříže na schodišti. V mezipatrech v nikách doch. dvě alegorické antikizující sochy, u jedné i dekorativní sklopný stolek na konzole. Zejména sochařská výzdoba schodiště patří k vysoce kvalitním ukázkám v duchu ušlechtilého neoklasicismu.