Hlávkova studentská kolej

Hlávkova studentská kolej Stavba byla realizována podle plánů Josefa Fanty v letech 1903-1904 stavební firmou Matěje Blechy, slavnostní vysvěcení dne 20.11.1904. Sgrafita navrhl spolu s Fantou malíř Karel Klusáček. Opakované vnitřní adaptace (největší r.1955) neměly vliv na dispozici nebo stylovou podstatu objektu. Kolej je tvořena dvěma odlišnými budovami - trojtrakt nárožního domu (3-patrový objekt s podkrovím a fasádami do Dittrichovy a Jenštejnské ul. a 5-patrové křídlo s podkrovím do Jenštejnské ulice), na nějž navazuje dvorní dvoutraktový dům. Celý objekt je podsklepený, krytý sedlovými střechami. Západní nárožní část s podkrovím do Dittrichovy ul.je 3-osá, v přízemí s trojicí půlkruhově klenutých oken, v 1. a 2. p. s polygonálně trojbokým arkýřem na střední ose (s mansardovou stříškou), nad ním ve 3. p. štít s konkávní nikou s lunetou, štít vrcholí bustou sv. Václava od Čeňka Vosmíka. Jižní nárožní 3-osá část vrcholí nad korunní římsou vysokým stupňovitým štítem s lunetovým oknem, navazující 5-patrová 9-osá fasáda je s obdobným štítem. Ve střední ose této fasády je v přízemí klenutý portál, nad ním dvoupodlažní břitový arkýř nesoucí balkón ve 4. p. Okna jsou segmentově klenutá (přízemí, 1. p.) nebo pravoúhlá s rovnými suprafenestrami. Nad korunní římsu vystupuje 4boká věžice a 3 vikýře. Do úrovně zvýšeného přízemí jsou fasády členěné plochou bosáží. Dvorní fasády jsou zcela jednoduché, v přízemí s plochou bosáží, oživené pouze osou s balkony při nároží. Na dvorní terasu se vchází segmentově klenutým vchodem. Při objektu jsou z obou stran úzké hluboké prostory tzv. anglických dvorků s opěrami. Dvůr je od areálu sousedního kostela oddělen kamenou zdí. Významnou součástí architektury je sgrafitová výzdoba (aplikována hl. na hmotu arkýřů, v pásech v 1. a 3. patře, pod korunní římsou a na štítech). Jsou to různé, často vlastenecké motivy (zemské a městské znaky, svatováclavská orlice, postavy studentů, hudebníků, alegorické motivy). Na fasádě jsou umístěny pamětní desky (památka na studenta Opletala) a kopie desky připomínající založení a poslání koleje - originály jsou umístěny u vrátnice ve vestibulu, spolu s bustou Josefa Hlávky. V přízemí je rovněž místnost upravena jako pamětní síň s panely k historii koleje a osobnosti mecenáše J. Hlávky. V nárožním nižším objektu zaujímá celý prostor sníženého přízemí klenutá sloupová společenská síň (dřevěné kazetové obložení spodní části stěn a pilířů, klenby s výsečemi a plochými štukovými poli). Zaklenuté jsou rovněž chodby v přízemí a prostor schodiště do patra.