dům U Bílého čápa

Výstavba I.Palliardiho 1808-23 využila starší stavbu, ze 2.pol.16.stol. Zadní část zvýšena o 2.p. v r.1872 podle projektu Václava Lásky. R.1993 byl po obvodu dvora vložen ochoz; dům byl propojen s čp. 100/III. Dvoupatrový řadový dům s klasicistním pětiosým průčelím. Vstup ve střední ose s profilovanou římsou a olejomalbou v supraportě. Zadní průčelí hl. budovy je v sut. předloženo na pilířích, v přízemí je socha sv. Jana Nep. Zadní budova situovaná k řece ze 3.čtvrtiny 19.stol. Parcelu vymezuje ulice a Čertovka; zastavěna je dvoupatrovou budovou a zadním stavením, připojeným levým dvorním křídlem. Sklep pod hl. budovou zaklenut renesanční oválnou valenou klenbou a barokní s protáhlými pětibokými výsečemi a dodatečně vloženým sloupkem. Sklepy opakují v křídle klenby přízemí. Dva drobné příčně situované sklepy zasahují pod ulici při vých. straně. V přízemí je hl. budova hloubkovým trojtraktem se střední chodbou a dvouramenným vřetenovým schodištěm. Zároveň je příčným dvoutraktem, zaklenutým oválnými valenými klenbami prolomenými pětibokými výsečemi. Levé dvorní křídlo má oválně valenou klenbu se styčnými výsečemi. Zadní jednotraktové křídlo je zaklenuté oválně valeně s pětibokými výsečemi. Patra zůstala plochostropá. Podél dvorních průčelí probíhají pavlače. V úrovni 3.p. je nad dvorním křídlem položena terasa. (podle UPP Malá Strana)