pivovar Plzeňský Prazdroj

Tímto technologickým zlepšením tak pivovar dosáhl zcela nové kvality piva „plzeňského“ typu. V roce 1867 byl pivovar poprvé výrazně rozšířen, takže bylo třeba přeložit starou doubraveckou silnici. Prosperita tohoto pivovaru podnítila oba nejdynamičtější plzeňské podnikatele, Františka Hýru a Emila Škodu k založení dalšího pivovaru – Prvního plzeňského akciového pivovaru. Pivovar vznikl v letech 1869–1870 v těsné prostorové návaznosti na areál měšťanského pivovaru a přežil hladce i všeobecnou vlnu úpadků po krizi v roce 1873. Jako pivovar Gambrinus existuje podnik dodnes. Rostoucí produkce obou těchto pivovarů si vyžádala už v roce 1880 zavlečkování, o šest let dříve než areál Škodových závodů. Pivovary společně v roce 1906 vybudovaly společnou elektrárnu o výkonu 1900 kW a zásobovaly elektřinou Letnou a Doubravku. Během první republiky nové pivovary nevznikaly, ale docházelo k jejich tzv. „koncentraci“, kdy menší pivovary byly postupně ovládnuty Měšťanským pivovarem. Během socialismu docházelo u obou pivovarů k intenzifikaci výroby.