jubilejní brána

Jubilejní brána je architektonicky odvozena z antického triumfálního oblouku, je prolomena dvěma vjezdy, zaklenutými plnými oblouky, a dvěma postranními brankami pro pěší, které mají rovné nadpraží. Materiálem spodní části brány s mohutnou pásovou bosáží je štěnovická žula, dodavatelem této části stavby bylo kamenictví Jana Cingroše. Nad profilovanou náběžní římsou se zvedá horní část brány, zbudovaná z hořického pískovce, dodaného z lomu v Stroměři firmou Otto Goldschmied – tato firma provedla též výzdobu brány (medailon ve cviklu, kartuše, antikizující výzdoba vlysu včetně datování 1842 – 1892, provedeného v římských číslicích). Sochařská výzdoba na vrcholu brány pochází z dílny pražského sochaře V: Žďánského. Železná vrata a ozdobné tepané mříže v tympanonech jsou dílem uměleckého zámečnictví firmy Jan Klotz.