pivovar Světovar

1) sladovna 2) varna a strojovna s kotelnou 3) komín 4) sklepy s vodojemem a výstav 5) administrativní budova čp. 777 Jedná se o soubor budov bývalého Českého plzeňského pivovaru „Světovar“. Areál bývalého pivovaru nepravidelného přibližně lichoběžníkového půdorysu se nachází mezi ulicemi Slovanská alej, Koterovská a Sladová, na západní straně navazuje areál vozovny Plzeňských městských dopravních podniků. Areál Českého plzeňského pivovaru „Světovar“ byl postaven jako novostavba v nově vznikající velkoryse pojaté průmyslové oblasti za hranicemi tehdejší Plzně - při železniční trati Plzeň – České Budějovice. Projekt i výstavbu celého areálu provedla firma Műller & Kapsa v letech 1911-13. Areál je řešen ve stylu architektonické moderny, jako součásti výtvarného řešení některých staveb jsou promyšleně uplatněny železobetonové monolitické konstrukce, užité zde do té doby v nevídaném rozsahu. Pivovar byl v provozu do počátku 30. let 20. století.