brána

Brána usedlosti čp. 193 se nachází v prostoru Nádražní ulice nedaleko od kostela Navštívení P. Marie, kaple P. Marie Karmelitské a zámku. Brána je součástí souvislé uliční fronty tvořící původní intaktní zástavbu města Borovan, což je dokladováno na katastrální mapě z roku 1830 a tvořila vjezd do klášterního statku. Původně barokní brána volně stojí v čele souvislé uliční fronty na původní půdorysné stopě. Průčelí má nárožní pilíře s římsovými hlavicemi nesoucími oběžnou obloukovou římsu s výrazně plastickými volutami, pilíře jsou konvexně zaobleny. Vlastní vjezd je obkroužen šambránami se štukovým masivním svazkovým klenákem vprostřed. Římsa ukončující bránu je rovněž bohatě profilovaná, v kombinaci konvexních a konkávních křivek. Brána je zděná omítnutá se stlačeným vjezdem vyvrcholeným ozdobným štukovým svazkovým klenákem a ve štuku profilovaně naznačeným ostěním. Vjezd je frankován dvěma štukovými pilastry s dvojitými římsovými hlavicemi nesoucími nad vjezdem vzedmutou římsu. Vzedmutí je v patách římsy stočeno do volut. Brána je krytá prejzovou krytinou. Brána byla v osmdesátých letech minulého století opravena.