pranýř

Ohledně Borovan a taktéž radnice je možno konstatovat, že naše encyklopedie ani historiografie nevěnovala větší pozornost dějinám města Borovan a jejímu okolí, což je možno přičíst omezené heuristické základně a relativně malému počtu významu této komunity a jejího okolí v dějinném vývoji státu i kraje. Větší pozornosti se pochopitelně těšily dějiny augustiánské řeholní kanonie v Borovanech, která přesáhla svým vývojem a ideologickým významem místní rámec. Pranýř o kterém není mnoho záznamů je kamenný artefakt umístěný v centrálním prostoru náměstí osazený na kamenných stupních. Celý komplex je tvořen základním čtyřbokým pilířem postaveným na kamenných stupních. Pilíř je přerušen deskovou hlavicí. Dolní část pilíře je více rustikální a působí primitivizujícím dojmem, naopak horní část pilíře je poněkud zdekorativněna jemně zkosenými rohy a je rovněž ukončena hlavicí. Nad hlavicí je hranol prolomený půlkruhově zakončenou nikou s letopočtem 1656. Na hranol navazuje kužel umístěný na čtyřech koulích ukončený rovněž koulí s plechovou korouhvičkou. Materiál žula.