výklenková kaplička Ukřižování

Výklenková kaplička byla postavena patrně v souvislosti s úpravou usedlosti čp. 9 koncem 18.století. Nachází se na volné pozemku pod zmíněnou usedlostí čp.9. Jde o zděnou hranolovou kapličku s vysokou sehmentovou nikou, vrcholící sedlovou střechou do dvou převýšených trojúhelných štítů. Výklenková kaplička Ukřižování je umístěna za usedlostí čp.9. Jedná se o zděný omítnutý hranol bez soklu na obdélném půdorysu, krytý sedlovou střechou s oboustrannými trojúhelnými štíty, převýšenými nad rovinu střechy. Ta je kryta pálenými taškami bobrovkami dvojitě. Přední strana kapličky je otevřena vysokou, od paty počínající nikou, završenou segmentovou klenbou. Klenba dosedá na drobně profilovanou římsu, jež z interiéru niky vybíhá i na čelní stěnu kapličky. V nice je vyzděna mělká menza s předsazeným soklem z plochého podezděného kamene. Parapet menzy je obložen cihelnými tvarovkami. Na bočních stěnách je provedeno mělké oblé odsazení. Podlaha niky je zpevněna cihlami. Kaplička vrcholí troúhelným štítem, zvýrazněným římsovým orámováním, které ve spodní části tvoří korunní římsu. Plocha štítu je prolomena drobnou, téměř čtvercovou ničkou. Boční stěny kapličky jsou hladké, uzavřeny jsou prostou plochou korunní římsou. Zadní strana je hladká, bez jakýchkoliv archotektonických prvků, vrcholící plynule navazujícím trojúhelným štítem. V jeho ploše, mírně vlevo od osy, je vynechán drobný čtvercový větrací otvor do krovu kapličky. Omítka kapličky je hladká, štuková, patřená bílými vápennými nátěry. Nika kapličky je pojednána nástěnnými maplbami. Na čelní stěně je velkoryse freskou vytvořen výjev Ukřižování s truchlící sv.Máří Magdalenou pod křížem, na levé straně iky toutéž technikou je vypodobněna postava prevděpodobně Panny Marie Zellské a na protější, pravé straně pak postavy Nejsvětější Trojice (vlevo sedící postava Boha Syna a vpravo Boha Otce, symbol Ducha svatého již není patrný). Obě tyto boční malby byly rámovány iluzivní malbou zřasené drapérie. v době prohlášení se v nice pod klenou dochovaly zbytky dřevěné konstrukce s fragmentem textilu, patrně pozůstatek závěsu, jenž měl před Velkým pátkem zahalovat Ukřižování. Lze se domnívat, že kaplička byla vystavěna u výchozího místa poutníků do blízké obce sv.Trojice a do rakouského Mariazellu. Poznámka: V nice kapičky bývaly postaveny dřevěné sochy sv.Jana Nepomuckého, sv.Michaela Archanděla a sv.Petra, jež jsou prohlášeny jako movitá kulturní památka a zapsány pod rejstříkovým čístem 100475. V současné době jsou uloženy u vlastníka kapličky v domě čp.9.