koželužna

1) býv. koželužna 2) sklep I. 3) sklep II. 4) zahrada 5) fragment ohr zdi Areál bývalé koželužny, ležící jihovýchodně při areálu kostela Narození sv. Jana Křtitele, sestává z bývalé koželužny, sklepa I., sklepa II. zahrady a fragmentu ohradní zdi. 1) bývalá koželužna (st.p. 124/2) Budova bývalé koželužny je volně stojící, zděná omítaná trojkřídlá stavba. Objekt přestavěný z bývalé koželužny na počátku 20. stol. tvoří půdorysně dispozičně uzavřený celek ve tvaru písmene U, objekt je tvořen třemi křídly: a) Jižní křídlo je situováno jako průčelí s hlavním vjezdem do dvora, uzavřeno vraty. Budova je zděná, dvoupodlažní s podkrovím, nepodsklepená, krytá sedlovou střechou pokrytou novodobým lepeným šindelem. V pultech dřevěné vikýře s valbovými střechami. b) Východní křídlo přímo sousedí a navazuje na křídlo jižní, je situováno kolmo k němu, v přízemí je odděleno průjezdem. Budova je dvoupodlažní, nepodsklepená, krytá sedlovou střechou pokrytou lepeným šindelem. Střecha je v hřebeni nižší než kolmá střecha jižního křídla. c) Západní křídlo je přisazeno mírně šikmo k jižnímu křídlu, tvořila ho patrová dřevěná konstrukce na kamenném pilíři, v přízemí otevřená do vnitřního dvora, střecha byla pultová, oplechovaná, spádovaná do dvora. Dnes torzo západní a severní cihelné zdi. V objektu zachovány historické detaily - zábradlí, dveře, okna. 2) sklep I. (p. p. č. 37/4) Na západní křídlo (kolnu) v prodloužení jeho podélné osy navazuje směrem do svahu sklep. Vstup je zahloubený a opatřený kamenným portálkem. Prostor sklepa je v přední části klenutý,v zadní tesaný do skály. 3) sklep II. (p. p. č. 37/4) Sklepní prostora ve svahu rovněž u východního křídla, výškovou úrovní odpovídá podlaze přízemí a je přístupná z exteriéru při severovýchodním nároží východního křídla. 4) zahrada (p. p. č. 37/1) K východnímu křídlu přiléhá plocha zahrady, bez dochovaného oplocení a výsadby. 5) fragment ohradní zdi (na p. p. č. 37/4) Zadní, severní stranu dvora vymezuje tarasní zeď a navazující svah, na severní straně ohrazený plaňkovým plotem na podezdívce. Nad severním průčelím východního křídla zachován hranolový pilíř vyzděný z cihelného zdiva, s patkou a hrubou omítkou, členěný kordonovým páskem a obdélnými mírně vystouplými poli s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Koruna kryta deskou. Pilíř mohl být součástí vjezdu či branky.