Věžníkovský palác

Palác se skládá ze tří křídel, jižního uličního a dvou dvorních, východního a severního, které dvůr uzavírá. Na parcelu č. 558 přesahuje barokní sklep (pozd. garáž), hloubený do skály. (navazující zahrada se schodištěm, kašnou a sallou terrenou patří ke KP a NKP Pražský Hrad: KP r.č. 11719/1-922 a NKP r.č. 101, pozemky parc.č. 558 (část), 559, 560, 561). Pův. středověký měšťanský dům, přestavěn pozdně goticky v l. 1485-95, do r. 1580 renesančně a znovu před r. 1652. Jeho vnější fasády upraveny kol. r. 1793. Trojkřídlí palác o 4NP s vnitřním dvorem s pavlačemi zaujímá obdélnou parcelu. Barokní ul. fasáda je sedmiosá, členěná pravoúhlými okny s obdélnýni parapety a suprafenestrami. Jednoduché dvorní fasády mají okna i vstupy lemované stuhovými šambránami. Vých. a již. křídlo překrývají pavlače nesené kamennými krakorci a přerušené vestavbou výtahové šachty. Sklepy pod ul. křídlem mají valené kamenné klenby s lunetami. Přízemí hl. budovy a záp. křídla si zachovalo renesanční dispozici včetně kleneb, porušenou jen vloženým barokním schodištěm. V 2.NP je klenuto schodiště a předsíň hl. traktu, prostory sev. křídla a sev. část vých. křídla. Ve 3.NP se opakuje dispozice schodiště s klenutou předsíní. V 1.NP byl obnoven renesanční malovaný záklopový strop.