venkovský dům

Na západní straně obce Jickovice se nachází venkovská usedlost se selskobarokním štítem, která byla postavena po polovině 19. století, zhruba kolem roku 1860. Původně se jednalo o rozsáhlý schwarzenberský statek, který byl rozdělen komunikací na několik samostatných čísel popisných, včetně předmětné usedlosti čp. 60. Jedná se o venkovskou usedlost nepravidelného tvaru se samostatně stojícími situovanými budovami kolem dvora. Usedlost je tvořena na severní straně obytným stavením s navazujícími chlévy, dále na jižní straně stodolou a při západní straně dvora bývalou budovou špýcharu, která byla zmodernizována na sklady a garáž. Na základě pořízené dokumentace a zhodnocení památkových hodnot byla prohlášena za nemovitou kulturní památku pouze obytná budova s navazujícími chlévy. Přízemní částečně podsklepená budova se nachází na protáhlém obdélném půdorysu a je tvořena obytným stavením s navazujícími dvouprostorovými klenutými chlévy. Budova je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Ve střešní dvorní rovině se nachází vikýř s valbovou stříškou a tři čtvercové větrací otvory. Budova dosedá po celém obvodě na mírně předsazený sokl. Západní selskobarokní štít je v přízemí prolomen třemi okenními otvory se segmentovým ukončením. Segmentová okna v otvoru jsou dvoukřídlá, dvojitá a členěna na osm polí. Parapet je oplechován. V severním okně je umístěna kovová jednoduchá mříž. Přízemí je ukončeno dvakrát odstupněnou korunní římsou, která je kryta taškami. Nad ní se zvedá široký dvouetážový selskobarokní štít zakončený polokruhovým štítovým nástavcem. Štít je po obvodě štukově lemován a jeho koruna je kryta taškami. Etáže štítu jsou odděleny římsou. Spodní etáž je členěna dvěma okenními otvory ve štukové šambráně se segmentovým ukončením. Pravoúhlá okna v dřevěném rámu jsou čtyřtabulková. Mezi okny se nachází nika s polokruhovou konchou, nika je orámována štukovou šambránou. V nice je druhotně umístěna novodobá souška P.Marie s Ježíškem. V polokruhovém mírně převýšeném nástavci s odstupněním u paty oblouku je štuková stylizovaná růže, z níž vychází oblouková římsa kopírující tvar nástavce. Dvorní fasáda obytné části a chlévů je hladká, bez štukových profilací a je členěna dvěma dveřními otvory a pěti okenními otvory se segmentovým ukončením. Vstupní dveře do obytné části jsou v kamenném obíleném ostění s nadsvětlíkem. Dveře jsou dvoukřídlé, mají kombinovanou konstrukci, z líce rámové vykládané a z rubu svlakové. Dveře jsou uchyceny pomocí horizontálního kování na dvou trnech. Klika nová. Okenní otvory se segmentovým ukončením mají shodné výplně jako v západním štítu, okno vpravo vedle vstupu je o polovinu menší. Vstupní svlakové dveře do chlévů jsou osazeny v kamenném ostění s nadsvětlíkem. Okna jsou umístěna v segmentových nikách, jsou úzká obdélná a členěna v drobném rastru o dvanácti polích. Severní fasáda je hladká, bez profilací. Je členěna zcela vpravo segmentovou nikou bez výplně, dále novějším okenním otvorem s čtyřdílným oknem členěným v horní třetině poutcem, okenním segmentovým otvorem s oknem shodným jako v západním štítu a v zadní části, v chlévech, větracími drobnými otvory pod střechou.