fara

Fara stojí západně od kostela Nalezení svatého Kříže na obdélném půdorysu, má dvě nadzemní podlaží, zastřešena je valbovou střechou. Krytinou je režná jednoduše kladená bobrovka. Směrem na východ i západ je střešní rovina prolomena trojicí volských ok. Směrem na sever a jih je po jednom volském oku. Hlavní průčelí je symetrické se zdůrazněným vstupem uprostřed pomocí mělkého rizalitu rámovaného svazkovými pilastry. Vstup je pravoúhlý přes kamenné ostění. Nad otvorem je fronton v podobě kladí a profilované římsy s valbovou stříškou. Nad frontonem je jeden okenní otvor. Po stranách rizalitu jsou vždy dvě a dvě okenní osy. V přízemí jsou vpravo od vstupu dvě zhruba čtvercová okna s širokou šambránou s rozšířeným nárožím (uchem). Vlevo od vstupu jsou v přízemí okna na výšku obdélná se stejně řešenými šambránami. V patře jsou okna shodná, na výšku obdélná s plochou šambránou s uchy. Fasáda je rámovaná v nárožích a v oblasti kordonové římsy lizénami. Boční jižní průčelí je rámováno v obou podlažích lizénou. Obě podlaží byla tříosá se shodně řešenými okny jako levá strana hlavního průčelí. Prostřední okenní otvor v patře je zaslepen, zůstala jen šambrána ve štuku. Zadní průčelí je v přízemí pětiosé, v patře čtyřosé. Centrální část je akcentována rizalitem, který přerušuje jinak navazující lizénový rámec. V rizalitu jsou v obou podlažích po dvou sdružené okenní otvory s šambránami. Vpravo od rizalitu je fara dvouosí v přízemí se zhruba čtvercovými otvory se šambránami s uchy, v patře jsou okna po celém obvodu stavby řešena stejně. Vlevo od rizalitu jsou v přízemí dvě zhruba čtvercová okna. V patře je jedno z oken pravděpodobně zaslepeno. Fasáda objektu je hladká provedená se žlutou povrchovou úpravou. Okenní výplně jsou dvojité v dřevěných profilech členěné subtilními příčlemi na čtyři, šest i deset okenních tabulek v závislosti na velikosti otvoru.