dům U Štýgrů

Dům U Štýgrů Barokní novostavba z r.1690 na místě renesančního domu z přelomu 16. a 17. stol.; úprava schodiště r. 1789, kdy byla v domě zřízena továrna na výrobu vlněného a lněného zboží, současná podoba klasicistní. Z první stavební fáze se patrně dochoval sklep při pravé průčelní zdi. Dům byl zničen při švédském obléhání Prahy r. 1648. Základní struktura dvoupatrového barokního domu se dochovala až do současnosti. Nárožní třípodlažní dům vyplňuje celou hloubku parcely, stěnou se slepými okny se obrací do úzké soutky, propojující náměstí Na Kampě s vltavským břehem. Šestiosé uliční průčelí horizontálně člení pásové kordonové římsy, nároží armuje pilastr. V pravoúhlém kamenném portálu s nadsvětlíkem, uchy a kapkami jsou osazeny autentické skládané dveře včetně původního kování. Okna jsou sdružená do dvojic, rámována šambránami s uchy a kapkami, doplněnými parapetními římsami. V ose průčelí nad vstupem je prohloubena nika se sochou Jana Nepomuckého (patrně z 19. stol.). Nad profilovanou korunní římsou je v nárožích střecha se dvěma vikýři ukončena valbou. Novodobé východní průčelí má střídmé řešení, členěné průběžnými parapetními římsami a přímými nadokenními římsami. Pod přední částí pravého traktu probíhá patrně renesanční sklep uzavřený valenou kamennou klenbou, nad okénky prolomenou dvěma výsečemi. Ústředním prostorem v dispozici přízemí je velká vstupní síň s rovným stropem vyneseným mohutným půlkruhovým pasem. Za schodištěm je další místnost s vysokou valenou klenbu a pětibokou výsečí.