Šternberský dům

Dům "Lázeň" (Šternberský dům) má předhusitský původ, byl přestavěn pozdně goticky před r. 1470 a znovu kol. r. 1500. První renesanční úprava proběhla v l. 1543-52, další následovala někdy po r. 1585. Menší barokní zásahy se uskutečnily kol. l. 1638, 1653, 1680, klasicistní změny provedl Josef Tredrovský r. 1838. Nárožní dvoupatrový (s podkrovním 3. p.) objekt s podloubím leží na poměrně úzké obdélné parcele se světlíkovým dvorem. Obnovené průčelí (podle nálezů dříve se sgrafitovou rustikou) se obrací do Malostranského nám. trojicí oblouků podloubí bez archivolt, doplněných však při pilířích tarasními opěráky, v nároží pak mohutnou polygonální nohou polygonálního nárožního arkýře, který proniká oběma patry. Tři osy mají okna v obou patrech doprovázena kamenným renesančním ostěním s podokenní a přímou nadokenní římsou; střední okno je sdružené. Také v nárožním arkýři se objevuje v každé druhé ploše okno s lištovým ostěním, volné plochy a parapety zde zdobí sgrafito z akantových rozvilin (C. Klouček, 1901). Mezi okny 1. a 2. osy zleva byla jako kopie obnovena malba slunečních hodin (datována AD 1995). Klenba podloubí v přízemí zřejmě pochází ještě z renesanční výstavby, protknutá je styčnými výsečemi, které jsou vytaženy jen do nezřetelných hřebínků. Dvojice vstupních portálů od náměstí je nepochybně až klasicistního původu, jak prokazuje absence profilace.