kaple Navštívení Panny Marie

1/ kaple 2/ schodiště Barokní kaple Navštívení Panny Marie je situována jižně od obce Litohlavy asi 2,5 km severozápadně od Rokycan na vrcholu kopce zvaného Vršíček. Kaple byla zbudována v letech 1744-47 jako poděkování rokycanských měšťanů za uchránění města od morové rány. Zděná stavba centrálního půdorysu s dvojicí hranolových věží nad západním průčelím je v lokalitě ojedinělou barokní centrálou, výrazně se uplatňující v krajině v pohledech ze širokého okolí. Kaple na vrcholu Vršíčku je přístupná od východu jednak táhlou serpentinou, zřízenou v roce 1890, jednak kamenným schodištěm. Přístupové schodiště stoupá od paty východního svahu Vršíčku kolmo vzhůru až k předpolí kostela. Schodiště má celkem 77 schodišťových stupňů. Na hlavní schodiště navazuje jižním směrem ke kapli starší přímé kamenné schodiště o 7 stupních.