městský dům

Jednopatrový zděný nárožní dům, do nám. Míru se čtyřmi okenními osami a dvěma osami loubí, do uličky se dvěma okny v přízemí a třemi v patře. Střecha sedlová pokrytá esovkami, do nám. ukončená štítem. Fasáda do nám. Míru–Oblouky loubí s orámovanými okraji a lištou přecházející v náběžní římsky pilířů, ve vrcholech s plochými klenáky. Střední pilíř loubí kamenný válcový, krajní pilíře hranolové. Přízemí s plastickou pásovou bosáží. Bosáž ukončena obdélným plochým parapetním rámem s obdélnou vpadlinou, přes celou šířku fasády. Na okrajích fasády patra dva pilastry s motivem květu v hlavicích. Okna obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková, v líci zdiva, s přímou průběžnou podokenní římsou. V nadpraží oken štukové klenáky s rostlinným motivem. Ve dvou krajních osách, nad okny štukové segmentové lišty. Ve dvou středních osách štukové listy zalomené. Fasádu ukončuje profilovaná korunní římsa krytá prejzy. Široký štít na nízké atice, po stranách odvíjející se z volut, zakončený segmentem. Ve středu kazulový otvor orámovaný šambránou s lištou a ve vrcholu s plochým klenákem. Okno dřevěné dvoukřídlé v líci zdiva. Po stranách okna dva pilastry. Loubí zaklenuto plochou křížovou klenbou do pasů. Přes celou šířku loubí krámský výkladec se dvěma vstupy, k čp. 41 do vstupní chodby, k nároží do obchodu. Fasáda do uličky-Mezi čp. 42 a 43 překlenuta třemi zděnými prampouchy, krytými pálenou krytinou bobrovkou. V nároží odhalené kamenné zdivo a v něm zazděné okno s kamenným profilovaným ostěním a členěním na kříž (pozdně gotické či renesanční, typologicky pravděpodobně z 15. stol.). Průčelí jinak hladké, v přízemí se dvěma obdélnými dvojitými dvoukřídlými šestitabulkovými okny v líci zdiva a v patře se třemi stejnými okny. Uliční průčelí ukončeno prostou korunní římsou. Fasáda do dvora v přízemí se vstupním otvorem chodby zakončeným orámovaným obloukem. V patře přes šířku dvorního průčelí sdružená šestitabulková okna. Střecha ukončená valbou. Do dvora k čp. 41 přízemní zděné křídlo se sedlovou střechou krytou esovkami. Ohr. zeď krytá esovkami probíhá od domu uličkou k nároží s ul. Vodní. Do uličky brána ukončená segmentem oblouku, s dvoukřídlými dřevěnými vraty. Do ul. Vodní s kamenným neomítnutým soklem, s vysokou bránou zakončenou segmentem oblouku, s dřevěnými dvoukřídlými vraty. Dvorní křídlo a ohr zeď není součástí KP, jedná se o objekty v jejím prostředí a v prostředí MPR. V přízemí nárožní prostor obchodu zaklenutý plochou křížovou klenbou, v zadní části místnost se stropem s klenutím do traverz. Za vstupem k čp. 41 vstupní chodba zaklenutá křížovými klenbami do pasů, z chodby otvorem ukončeným obloukem přístupné smíšené schodiště do patra a valeně klenutá chodba na dvůr. Vstup do chodby na dvůr otvorem zakončeným obloukem s kamenným ostěním.