městský dům

Jednopatrový zděný řadový dům, s pěti okenními osami a třemi osami loubí, se sedlovou střechou krytou bobrovkami, do nám. střecha ukončena štítem. Oblouky loubí s hladce orámovanými okraji, ve vrcholech s klenákem. Pilíře loubí hranolové s náběžními římsami. Na stranách fasády přízemí bosované lisény vytažené až do patra pod korunní římsu. Ve cviklu osy loubí k čp. 50 kruhový medailon s reliéfem J. K. Tyla a s nápisem po obvodu „Zde bydlel v r. 1853 J. K. Tyl“. Přízemí ukončuje kordonová římsa. Okna novodobá obdélná dvoukřídlá šestitabulková, za lícem zdiva, s obdélnými parapetními výplněmi s vpadlinou a ve středu s mušlí a rostlinným motivem, s podokenními římsami, orámovaná šambránami s lištou. Patro ukončeno profilovanou korunní římsou krytou prejzy. Tabulový štít, na nízké atice ukončené na krajích zalamovanou římsou. Ve středu štítu oválné okno orámované šambránou, zasahující dolní třetinou do atiky, výplň novodobá, za lícem zdiva. Štít členěn dvěma sdruženými pilastry, v hlavicích s píšťalami a čabrakou. Na nízké římse segmentový závěr štítu. Segment orámovaný římsou podloženou zubořezem, ve vrcholu s čabrakovým štukovým klenákem, výplň segmentu plochá štuková. Loubí zaklenuto plackami do pasů. Ve střední ose loubí gotický kamenný lomený portál. Stojky dole hladké s plynlým přechodem v okosení, oblouk profilovaný výžlabky a oblouny, na stranách náběhu po jedné lidské masce. Nad portálem nápis „U Peroutků“. V osách loubí po stranách portálu otvory ukončené segmentem oblouku. Dvorní průčelí, s krátkým křídlem k čp. 47, v přízemí valeně klenutý otvor chodby, vedle dva obloukem ukončené záklenky. Polopatro s otevřenou pavlačí s dřevěným zábradlím, se třemi obdélnými okenními otvory a obdélným dveřním otvorem. Patro s otevřenou pavlačí s dřevěným zábradlím. V patře čtyři obdélná okna a jeden obdélný dveřní otvor. Pavlač v patře kryta pultovou stříškou na sloupky s pásky. Střecha zakončena hladkým trojúhelným štítem se dvěma obdélnými okny. Výplně novodobé členěné do ta bulek, za lícem zdiva. Podél zdi s čp. 47 drobná přízemní hospodářská zděná stavba, s pultovou střechou pokrytou vlnitým eternitem, ve štítové zdi směrem do dvora se dvěma obloukem zakončenými otvory. Na štít, podél zdi navazuje patrně mladší nízký přízemí přístavek s obdélným vstupem.