městský dům

Jednopatrový zděný řadový dům, s pěti okenními osami a dvěma osami loubí širokého rozpětí. Střecha sedlová krytá bobrovkami, do nám. s okapní orientací a zděným vikýřem. Oblouky loubí s archivoltou a ve vrcholech s klenákem s lidskou maskou. Pilíře loubí válcové kamenné s patkami a šikmo seříznutými hlavicemi, s náběžními profilovanými římsami, zčásti obezděné. Přízemí s plochou bosáží, ukončenou kordonovou římsou. Pod střední okenní osou dvě konzoly a mezi nimi nápis „J. HRUŠKA“. Ve střední ose patra novodobé obdélné šestitabulkové okno za lícem, na stranách válcové pilastry s kanelurami v dřících s konzolovými hlavicemi, nesoucími kanelovanou suprafenestrou ukončenou nadokenní obloukovou římsu. V parapetní výplni kuželky balustrády. Střední osa navíc vymezena dvěma pilastry s kanelovanými hlavicemi. Okna krajních os novodobá obdélná šestitabulková za lícem, po stranách pilastry s konzolovými hlavicemi v přímých nadokenních římsách, římsy ještě podložené kanelovanými suprafenestrami, pod průběžnou zalamovanou podokenní římsou obdélné orámované parapetní výplně, ve středu se štukovým kolem. Nad okenními římsami průběžná nadokenní římsa. Fasáda ukončena korunní profilovanou římsou. Zděný štít nad střední osou ve středu s edikulovým motivem, pilastry směrem vzhůru rozšířené s vysokými profilovanými hlavicemi. Okno vikýře zakončené obloukem, orámované šambránou, ve vrcholu s klenákem a se dřevěnou žaluziovou výplní. Vrchol vikýře jako rozlomený segmentový fronton, s obeliskem v rozlomení. Na stranách vikýře, úseky balustrové atiky na koncích s hranolovými pilířky nesoucími obelisky. Loubí zaklenuto plackovými klenbami do pasů. V širší ose loubí k čp. 59 kamenný gotický portál, který má levou polovinu zakrytou zdivem pasu klenby loubí. V patě portálu po jednom obloukovém odrazníku. Pravá viditelná stojka hladká, s hladkým náběhem okosení při vnitřní hraně. Pravá viditelná polovina oblouku profilovaná výžlabky a oblouny, profilace vybíhá v patě oblouku ze skoseného náběhu stojky. Vrata novodobá dřevěná dvoukřídlá. Vpravo portálu vstup obchodu zakončený segmentem oblouku, nad ním nesymetricky umístěné obdélné šestitabulkové okno v líci zdiva. Vlevo portálu široký otvor, ve středu se vstupem obchodu, zakončený segmentem oblouku, s kamenným obkladem ostění. Fasáda do dvora se dvěma křídly s pultovými střechami klopenými do dvora. Na křídlo k čp. 57 navazuje přízemní zděná stavba s pultovou střechou klopenou do dvora. V přízemí otvor chodby ukončený obloukem a obdélné okno. V polopatře otevřená pavlač, z křídla k čp. 59 obdélný vstup a tři obdélná okna. V patře tři obdélná okna a obdélný vstup na krátkou terasu na křídle k čp. 59. Ostatní okna a vstupní otvory v křídlech do dvora, obdélné. Výplně otvorů novodobé, členěné do tabulek, za lícem zdiva. Vjezd do dvora z Hradské ul. obdélnou branou v hrubě omítané zdi. Vrata posuvná dřevěná, v horní třetině s paprsky. Zeď kryta plechem.