fara

Barokní budova fary z 18. století stojí pravděpodobně ještě na renesančních základech a spolu s přilehlým kostelem sv. Gotharda tvoří na vyvýšeném prostranství jednu z architektonických dominant obce. Jedná se o pozdně barokní architekturu charakteristickou pro církevní stavby ve venkovském prostředí, plnící reprezentativní funkci. Fasáda je zajímavě zdobená pouze v omítce barevně vyznačenou: bosáží, kordónovou římsou, pilastry, sloupy, parapety s čabrakou (dvorní průčelí směrem do zahrady je barevně i motivově bohatší). Jedná se o stavbu téměř nenarušenou pozdějšími nevhodnými zásahy s velkým množstvím zachovalých stavebních konstrukcí a interiérových detailů, které z pohledu památkové péče vykazují historické nebo umělecko-řemeslné hodnoty (kachlová kamna, zárubně, dveře, kování, 6-tabulková okna). V přízemí se dochovaly plackové klenby s dělícími pasy a valená klenba s trojbokými výsečemi, místnosti patra jsou plochostropé. Budova se skládá ze dvou částí. Části původní obytné a části později přistavěné, kde je kuchyně, zbytek slouží jako sklady. Obě části jsou patrové se sedlovou střechou zakončenou plnou valbou. Krytina je pálená taška bobrovka. Uliční průčelí je jednoduché u staršího objektu čtyřosé na obou nárožích s falešným armováním. Přístavba je tříosá, fasáda je řešena jednotně, armování je pouze na nároží. Korunní římsa je jednoduchá neprofilovaná, odlišená pouze barevně. Kordonová římsa je vyznačena pouze barevně, stejně tak jako pilastry mezi okny. Okna v prvním patře jsou jednoduchá dělená šestitabulková ve špaletě s otvíráním dovnitř. Štukové šambrány okolo oken jsou odlišeny barevně od okolní fasády s lehce profilovanou parapetní římsou. Ostění vstupních dveří je kamenné. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné kazetové s nadsvětlíkem. Horní díl dveří je prosklený opatřený kováním ve tvaru kříže. Nad vchodem je umístěna tabulka se znakem. Okna v přízemí jsou čtyřtabulková umístěna ve špaletě se šambránou pouze vykreslenou do omítky. Na oknech jsou mříže. Vrata vjezdu v hospodářské budově jsou dřevěná rámová s diagonálním pokryvem se štukovou šambránou a s naznačeným vrcholovým klenákem. Dvorní fasáda na původní budově je více zdobená. Opět má bosáže na obou nárožích, barevně vyznačenou kordonovou římsu, pod okny v prvním patře jsou parapety s vykreslenou čabrakou. Plocha fasády je členěná na tři pole falešnými pilastry. Ve spodním patře z kvádříkového zdiva a v horním v podobě dórského sloupu. Okna přízemí jsou čtyřtabulková v patře šestitabulková. Vstupní dveře mají kamenné ostění se segmentovým záklenkem. Budova přístavby je členěna na tři pole s jedním oknem v prvním patře a dvěma okénky v přízemí vedoucími z kuchyně. Vrata průjezdu jsou dřevěná dvoukřídlá novodobá. Zdobení fasády je naivní lidové. Přízemí rozčleněné vstupní halou a příčnou chodbou na dvě části je zaklenuto převážně plackovými klenbami s výraznými dělícími pasy. Prostor kuchyně rozdělený tenkou nenosnou příčkou je zaklenut valenou klenbou s trojbokými výsečemi pro okna. Patro obytné části reprezentativního charakteru je roubené, plochostropé s podhledem. V přízemí i v patře se kromě již zmíněných autentických stavebních konstrukcí (klenby, roubení, konstrukce krovu) zachovalo značné množství původních prvků a detailů řemeslné povahy (výplně dveřních otvorů se zárubněmi, kováním a krabicovými zámky, kachlová kamna). V hospodářské budově jsou ploché trámové stropy se záklopem, v některých místech je prostor otevřen přes dvě patra. Krov staršího objektu tvoří stojatá stolice se sloupky na vazných trámech podpírající dvě podélné vaznice s hambalky. Sloupky mají vzpěry. Krov v přístavbě hospodářské části tvoří jen podpory středové vaznice, které opět stojí na vazných trámech. Prvky krovu novější části je subtilnější a jednodušší.