městský dům

Nárožní dům je situovaný na jižním konci ulice a na její východní straně; jižní průčelí se obrací do ulice Prokopa Holého. Půdorys skoro čtvercový; východní fasáda v jižní pravoúhle uskočená; při severní částí tohoto průčelí v přízemí arkády; 2 nadzemní podlaží; pod jižní částí sklepy. Přízemí rozděleno v S-J směru na 3 trakty; ve středním traktu průjezd; z JV rohu průjezdu se nastupuje na schodiště do patra. Sedlová střecha s polovalbou na jižní straně; bobrovky; 2 komíny z neomítnutého cihelného zdiva; poklopy. Z fasáda – sokl předsazený se štukovou omítkou. Zděná korunní římsa složitěji ve štuku modelovaná; podložená páskem. Omítky hladké. Zděná kordonová římsa s maltovým profilem; podložená páskem a shora oplechovaná. Portál do průjezdu má půleliptický záklenek; zděné ostění; po stranách ploché lisény a nad záklenkem 3 svislé pásky; odrazníky; starší dřevěná dvoukřídlová vrata. V přízemí 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění se šambránou a profilovanou parapetní římsou. V patře symetricky 4 shodná okna. Do sklepa v pravé polovině cca čtvercový otvor se zděným ostěním. J fasáda – sokl i římsa přechází ze západní strany. Omítky štukové. Kordonová římsa stejná jako na západě. Lichoběžný štít zděný, v patě neodsazený a nahoře ukončený pod krytinou; zdivo hladce omítnuté; 2 na výšku obdélná okna; omítnuté ostění; před čelo štítu přetažené střešní plochy. V přízemí i patře symetricky 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění se šambránou a profilovanou parapetní římsou. V fasáda (dvorní) – sokl odlišený nátěrem. Zděná korunní římsa s jednodušší profilací. Omítky hladké. Na levý díl fasády se lomí od jihu kordonová římsa; v pravé části ploché lisény. V přízemí 2 široké půleliptické arkády (levá z části podezděná); oddělené hranolovým pilířem se soklíkem a páskem pod patkami oblouků; tělo pilíře rustikované; čela oblouků provází šambrána. V přízemí vlevo ležatě obdélné a vpravo na výšku obdélné okno; zděné ostění. Prostor za arkádami sklenutý dvojicí plackových kleneb oddělených půlkruhovým pasem; v čele 2 pravoúhlé vstupy s ocelovou zárubní a 2 na výšku obdélná okna; omítnuté ostění. V patře 5 různě velkých ležatě obdélných oken; omítnuté ostění. S fasáda – venku se uplatňuje pouze vrcholová partie trojúhelného štítu, který je zakončený pod krytinou a hladce omítnutý.