morový sloup se sochami

Sloup dominující náměstí v Benešově nad Černou byl postaven zřejmě jako památka na poslední morovou epidemii roku 1714 a svatořečení Jana Nepomuckého roku 1723. Sloup samotný byl postaven roku 1726. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na vrcholu trojstranného sloupu s okosenými hranami (trojboký půdorys upomíná na Nejsvětější Trojici). Na přečnívajících rozích podstavce jsou svatí Roch, Šebestián a v Benešově obzvlášť potřebný ochránce proti ohni Florián (městečko vyhořelo nejméně pětkrát). Na trojbokém sloupu tvaru jehlanu s okosenými hranami s barokní korinthskou hlavicí s rostlinými motivy stojí kamenná plastika sv. Jana Nepomuckého v klasickém postoji. Na sloupu zavěšeni tři putti. Na nárožích širokého podstavce sloupu stojí sochy sv. Floriána, Šebestiána a Rocha. Okolo sloupu kamenná barokní balustráda. Sochy jsou z mušlového vápence, architektura sloupu je ze žuly. Na reliéfech jsou vyobrazení světců; na čelní straně sv. Dominik, vpravo zavraždění sv. Václava, vlevo sv. Leonard. Vpředu na podstavci nápis v zrcadle "LATAEQVE / IN POPVLO ADAVGENDAE / SANCTI ROSARII / DEVOTIONI". Vpravo na podstavci další nápis "BENESCHOVIENSIVM / SANCTE INDVSTRIA PIETAS / POSVIT / ET RENOVATA 1775 / 1803 1853 1904". Vlevo na podstavci jest " DEIPARAE / TVM RELIQVIS / TVTELARIBVS SANCTIS / HONORI / 1990".