zřícenina hradu Talmberk

Hrad stojí na nevysoké ostrožně uprostřed stejnojmenné vsi. Před jádrem hradu na stoupající šíji ostrožny leželo předhradí, jehož zástavba dnes není patrná. Jádro hradu od předhradí odděloval příčný šíjový příkop, po němž se dochovala pouze mělká deprese, částečně zaplněná novodobou zástavbou. Příkop je nedílnou součástí památky. Vlastní hradní jádro se dochovalo v podobě zříceniny z lomového kamene, kterou značně narušila novodobá vesnická zástavba uvnitř a na vnějším obvodě. Jádro bylo vymezeno částečně dochovanou obvodovou hradbou nepravidelného čtyřúhelného půdorysu. Na severní, přístupové straně je umístěna brána, v jednom nároží válcová věž do výšky přízemí, ve druhém fragmentárně dochovaná menší stavba podobného charakteru. Na vnější straně vstupního průčelí jádra zbytky stavení, považovaného za součást brány. Zbylé tři strany obvodové hradby dochovány v neúplném průběhu, v zadní, jižní části dochován valeně klenutý sklep někdejšího paláce. V jižní polovině vnitřní plochy jádra hradu dva výrazné objekty novodobé zástavby. Předmětem ochrany je zřícenina hradu Talmberk s pozůstatky příkopu, obvodové hradby, s bránou a válcovou věží, sklepem někdejšího paláce, dalšími fragmenty hradní stavby a pozemky areálu.