venkovská usedlost

Areál venkovské usedlosti čp. 34 je situován na severní straně návsi před vodní nádrží. Dvůr usedlosti je čtyřstranně obestavěný s obvodovou komunikací, chráněnou přesahem střech. Dům má v přední části vysokou světnici s klenutou kuchyní ve vedlejším traktu, se střechou vynášenou typickými vysokými tesařskými stolicemi se zdvojenými pásky. Klenba je valená, krovy jednoduché hambalkové, nad světnicí s dodatečnými stojatými stolicemi. Chlévy jsou zděné z opuky s trámkovými zárubněmi vstupů, podstáj má vnější stěnu opukovou s půlkruhově klenutou zadní branou a do dvora dřevěnou sloupkovou konstrukci. Výměnek je zděný přízemní objekt s podkrovím, stodola opuková s cihlovou nadezdívkou. Areál se svými částmi: 1. obytný dům (na st. parc. č. 34/1) 2. podstáje (na st. parc. č. 34/1) 3. budova chlévů (na st. parc. č. 34/1) 4. výměnek (na st. parc. č. 34/1) 5. vjezdová brána I. (na st. parc. č. 34/1) 6. vjezdová brána II. (na st. parc. č. 34/1) 7. stodola (na st. parc. č. 34/2)