kostel Narození Panny Marie

Kostel ve střední části obce, na mírně vyvýšené nepravidelné ploše. Přístup ke kostelu od západu vyrovnávacím schodištěm s kamennými stupni. Z jihu ohrazení tvořeno vysokou neomítanou opěrnou zdí z lomového kamene, pultová koruna zakrytá drážkovými taškami, ve zdi několik kamenných žlabů pro odvod dešťové vody. Na západní straně se zeď ostře lomí k severozápadu a pak dále k východu kde vymezuje přístupovou cestu a připojuje se k průčelí lodi. V posledním úseku obdélná branka s jednokřídlými svlakovými dveřmi s pásovými závěsy (možná 1. pol 19. stol.), nika přeložena prkny a obložená cihlami. Také na severní straně cesta ohraničená zdí s podobně řešeným vstupem. Kostel zděný omítaný, orientovaný presbytářem k východu, k téměř čtvercové lodi na západě připojena užší pravoúhlá přístavba sloužící v přízemí jako předsíň a v patře jako kruchta. Z jižní stěny přístavby vyčnívá obdélný prostor výklenkové kaple. Užší presbytář bez opěráků s trojbokým závěrem (cca 3 strany pravidelného osmiúhelníka), po severním boku presbytáře čtyřpatrová věž o mírně lichoběžné základně, v přízemí sakristie, v posledním patře zvonová stolice. Před jižní stěnou presbytáře obdélná oratoř, k západní straně věže přiléhá obdélný přístavek se schodištěm do 1. patra věže. Střecha lodi sedlová, porytá plechem a s pultovými vikýřky, u presbytáře nižší sedlová, ukončená na východě valbami. Věž s mansardovou stanovou střechou, krytina z měděného plechu, hrotnice má makovici a kříž. Před západním průčelím kostela litinový kříž na žulovém sloupku (1873). Vlastní loď s korunní zděnou římsou s jemným bohatým štukovým profilem. Východní štít zděný a hladce omítnutý, čelo mírně posunuté od líce stěny a zalícované s krytinou, na západě štít provedený obdobně. V severní a jižní stěně po dvou obdélných oknech s půlkruhovým záklenkem, v hloubce ostění zvýšený parapet, rám dřevěný s dělenými křídly, závěsy stáčené, při vrcholech záklenků zasklení nahrazeno ozdobně prolamovanými plechovými větracími destičkami (asi 2. pol. 19. stol.). Západní část lodi na západě s předsazeným hladce omítnutým soklem, koruna zdiva ve stejné úrovni jako u lodi, profilace římsy zachovaná, římsa přechází také na západní stranu. Při nárožích lisény s oblounovým páskem pod římsou. V místě lisén korunní římsa oblomena. Ramena západního štítu začínají volutami na které navazují šikmé konkávní úseky ukončené v úrovni etážové římsky, nad ní nástavec tvarem připomínající trojlist, nástavec lemovaný profilovaným páskem, koruna chráněna měděným plechem a ve vrcholu železný křížek. Plocha štítu členěna soklem a dvěma lisénami okolo nichž se zalamuje etážová římska, uprostřed nika se stlačeným záklenkem .V ose západní zdi obdélný portál s omítnutým ostěním, dveře dřevěné dvoukřídlé s diagonálně skládanou výplní, svlaky a pásovými závěsy (patrně 2. pol. 18. stol.), před prahem čtyři kamenné stupně. V podélných stěnách po jednom vysokém okně s půlkruhovým záklenkem, rám dřevěný dělený (snad 2. pol. 19. stol.). Od západu kruchtu osvětlovalo okno, dnes nika orámovaná profilovanou šambránou, záklenek stlačený, na vnitřní straně osazený dřevěný rám se stáčenými závěsy, zasklení nahrazeno prkennou výplní (asi konec 19. stol.), před ní soška P. Marie, zvenku chráněná dřevěným rámem se zasklením (konec 19. stol.?). Před líc jižní stěny vystupuje výklenek kaple, půdorys obdélný, stříška sedlová krytá plechem, ve stěnách několik větracích otvorů zakrytých plechovou mřížkou. Z východu k lodi přiléhá presbytář s korunní římsou plynule přecházející z lodi. V severovýchodní a jihovýchodní stěně vysoké okno s půlkruhovým záklenkem, rám dřevěný dělený, v ploše záklenku barevné tabulky skla (asi 1. pol. 20. stol.). V jižní zdi nízké okno s půlkruhovým ukončením, parapetní deska koresponduje s vrcholem střechy oratoře, rám asi dřevěný (novodobý ?). Na severu k presbytáři přiléhá věž, dělená profilovanou kordonovou římsou (koresponduje s římsou presbytáře), korunní římsa má složitý štukový profil, nad středy stěn se segmentově zvedá. Půdorysný obvod nad kordonem mírně redukovaný, stěny horní etáže členěny nárožními kvádrovanými lisénami. Sakristie osvětlena od severu a východu obdélným oknem s dřevěným dvojitým rámem s vnitřní mříží (vnitřní rám asi klasicistní a vnější novodobý). V 1. patře na východní straně štěrbinový otvor uzavřený síťkou. Ve 3. patře na severu a východě úzké pravoúhlé okénko s omítkovým ostěním. 4. patro na každé straně s jedním vyšším oknem s půlkruhovým záklenkem, lemované profilovanou šambránou s patečními klenáky, vysokým vrcholovým klenákem protaženým do segmentové suprafenestry, okolo okna předsazená omítková plocha ohraničená lištou s vykrojenými dolními rohy a volutkami ve středu spodní plochy, rám dřevěný s dvoukřídlými žaluziovými okenicemi, závěsy stáčené (asi konec 19. stol.). Do plochy záklenků oken vloženy kruhové plechové ciferníky. Schodišťový přístavek u věže zastřešený pultem klopeným k západu, krytina z hliníkových plechů. Zděná římsa jednoduše podseknutá. V západní zdi vynechaný průchod ke vstupu do sakristie, s omítnutým ostěním a přímým nadpražím, širší nika sklenutá plochým segmentem, na konci svlakové dveře s pásovými závěsy a úhlopříčně skládanými prkny (pravděpodobně barokní). V severní stěně pravoúhlý vchod na schodiště s kamenným ostěním, dveře prkenné svlakové s pásovými závěsy (asi konec 19. stol.). Na západě jedno obdélné okno, dřevěný rám rozdělený příčlí (snad 2. pol. 19. stol.). Oratoř na jihu presbytáře s pultovou střechou klopenou k jihu, krytá plechem. Na jižní straně obdélný vstup s omítkovým ostěním, dveře dřevěné svlakové z prken, pásové závěsy (novodobé). Na stranách po jednom na výšku oválném okénku, rám dřevěný (19. stol.?).